Стефановић: Упад РОСУ нема везе са решавањем убиства Ивановића

Најновији упад РОСУ на север Косова представља политичку игру, каже министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Небојша Стефановић (фото:Лола Ђорђевић)

«Свима је јасно да упад РОСУ на север Косова нема везе са решавањем убиства Ивановића, већ са опстанком Срба на Косову и Метохији и да представља политичку игру», рекао је Стефановић на прес-конференцији.

У том контексту министар је позвао Приштину да обавести Београд о томе докле се стигло са решавањем Ивановићевог убиства.

«Београд је заинтересован за разрешење убиства Оливера Ивановића и волели бисмо да добијемо било какву информацију докле се стигло са истрагом. Не морају то да поделе са нама, могу са међународним институцијама или да изађу и јавно кажу. Нека кажу кога су оптужили и шта. Нека кажу да су на прагу решавања тог убиства», рекао је Стефановић новинарима у Београду.

Каже и да су Кфор и НАТО дали гаранције да РОСУ неће долазити на север Косова, а да о томе не буду обавештени људи из локалне заједнице, али да се то ипак десило.

«Узасно је сложено стање по живот људи, по Србе на КиМ. Њихова безбедност је стално угрожена јер не знају више шта може да им се деси», истакао је Стефановић и додао да Београд прати ситуацију.

«Покушавамо да будемо одговорни јер морамо водити рачуна да било какав наш потез не угрози безбедност Срба на КиМ, а да се истовремено боримо за очување територијалног интегритета земље», рекао је Стефановић.

Министар је навео да је ситуација на КиМ и даље веома напета и да се ништа није променило за Србе, јер таксе на робу из Србије нису укинуте.

«Противзаконито уведене таксе и даље су на снази, оне угрожавају интерес Срба који живе јужно и северно од Ибра», рекао је Стефановић.

Он је додао да су увођењем такси прекршени сви међународни принципи и норме и да не види озбиљнију реакцију «свих оних који би на то морали да реагују».

«Не зато што то каже Србија, већ ако хоће да заштите међународно право и споразуме чији су гаранти. Узнемиреност становништва је велика јер је ово пети пут да на север Косова упадају људи са дугим цевима», нагласио је министар.

РТС, Танјуг

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »