Седница Кризног штаба завршена: Без информација о ухапшеним Србима

Приштина још увек не одговара на захтеве политичких представника Срба на северу КиМ да српски лекарски тим из Косовске Митровице посети и прегледа четворицу ухапшених Срба који су у притвору у Приштини, рекао је потпредседник Српске листе Игор Симић, након ванредне седнице Кризног штаба четири општине са севера КиМ.

Симић је казао да се не зна у каквом су здравственом стању ухапшени и подсетио да су једном од њих, Александру Ћурићу, припадници РОСУ нанели тешке телесне повреде.

„Немамо комуникацију са њима, нити знамо у каквом су здравственом стању“, рекао је Симић и додао да је адвоката засад добио ухапшени полицајац Драгољуб Марковић.

Како је рекао, изненађујуће је што су четворица Срба у притвору у Приштини, иако су ухапшени у Косовској Митровици, где, како каже, такође постоји притворска јединица.

„Могли су да буду овде, али неко је одлучио да демонстрира силу у најосетљивијем тренутку“, приметио је он.

Према његовим речима, Приштина ће увек наћи начин да оправдава своје акције под изговором некаквих закона, али оно што не сме да се дешава је, истиче он, да део међународне заједнице подржава такве акције.

После јучерашњих хапшења осећају се тензије у северном делу Косовске Митровице, каже Симић и апелује на грађане да остану суздржани и да не наседају на провокације Приштине.
Симић је након састанка Кризног штаба рекао и да се због уведене блокаде Приштине на српске производе смањују залихе лекова у здравственим центрима у Косовској Митровици и Грачаници, а да су у Студентском центру залихе хране довољне за шест дана, по редукованој исхрани.

„Залихе су такве какве јесу, али верујемо да ће уз помоћ државе бити обновљене. Не смемо дати повода да било ко употреби силу против недужних грађана, а ми ћемо наћи начин да мирно и демократски изразимо свој протест против покушаја Приштине да гетоизира Србе на КиМ“, нагласио је Симић.

Он је додао да су политички представници Срба на северу КиМ у сталним консултацијама са Београдом и да ће Крижни штаб заседати 24 сата дневно.

Симић је навео да ће, уколико Приштина не повуче одлуку о повећању такси, у уторак бити настављени мирни протести и поновио да се мора наћи начин да се омогући да Срби на КиМ имају живот достојан човека у 21. веку.

Спутњик

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »