Откриће гигантског фосила могло би да промени поглед на историју еволуције

Научници су у Пољској пронашли остатке гигантског биљоједа који је живео пре више од 200 милиона година, што показује да диносауруси нису били усамљена врста. Био је тежак девет тона, ходао на четири ноге и био далеки рођак сисара.

Lisowica bojani

Пољски истраживачи тврде да је њихово откриће укинуло идеју да су једини гигантски биљоједи у периоду тријас (од пре 245 до пре 202 милиона година) били диносауруси.

Откривени биљојед, који се зове лисовица бојани (Lisowica bojani), био је огроман и снажан, висок 2,6 метара и дугачак 4,5 метара.

Научници његову величину упоређују са величином слона, што побија сва претходна сазнања палеонтолошког света и мења оно што знамо о историји еволуције, пише Гизмодо.

Невероватно створење било је даљи рођак сисара. Живело је пре 237 милиона година током тријаса – првог од три периода мезозоика чији су домаћини били и диносауруси.

Ово откриће показује да диносауруси по свом изгледу нису били усамљена врста, већ и да је постојао биљојед који је током ове еволуционе фазе успео да достигне гигантску величину.

„После тог открића, постало нам је јасно да се бавимо великом врстом“, рекао је палеонтолог са шведског универзитета Упсала Гжегож Њеђвјецки за Гизмодо.

„Мислимо да је то једно најнеочекиваније фосилно откриће из тријасичке Европе – ко би икада мислио да постоји фосилни запис таквог гигантског рођака сисара у овом делу света“, додао је палеонтолог.

Још нема доказа да је откривени биљојед живео у истом станишту као и диносаурус.

 

(РТС)

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »