Вучић: Србија не пристаје на нова правила, нове уцене за земљу и народ

Повуците своје варварске тарифе и одмах ћемо разговарати, поручио је вечерас председник Александар Вучић после седнице са премијерком и свим министрима Владе Србије.

Онемогућавање трговине са Косметом представља најзначајнији покушај дестабилизације Србије, и ми смо због тога имали састанак, рекао је председник Србије Александар Вучић после састанка са министрима у Влади Србије ,сазваног поводом јутрошњег упада РОСУ на север Косова и хапшења Срба.

„Увођење такси је антицивилизацијски чин, кршење слободе кретања, роба, капитала и услуга. Оно што су урадили, то су учинили из нама непознатих разлога, и то правдају тобожњом агресијом Србије на КиМ, а за то су добили подршку појединих земаља западних сила“, рекао је председник Вучић и напоменуо да за то имамо и конкретне потврде.

„А да су у томе имали и подршку неких на западу, јасно нам је било након разговора с амбасадорима, јер, како смо схватили они Србију криве због тога што Косово није примљено у чланство“, рекао је Вучић и додао „Ни за шта друго нас не криве“.

Ми, каже председник, треба да договоримо како ћемо координирати наше будуће акције и, најважније, како ћемо да помогнемо нашем народу на КиМ.

Хистерија у Приштини не престаје, они су нас оптужили за неуспех у Интерполу, рекао је Вучић.

„Али, не можете да нас ставите пред зид и да се правите да се ништа не дешава. Изјава Рамуша Харадинаја да Србија за месец дана мора да призна независност Косова, у супротном биће срушена власт у Београду. Он то није рекао сам. Они су дали бесу за таксе и да нема повратка назад, и мисле да ће за то да добију подршку у Вашингтону, и да ће ићи до изнемоглости да би показали да су постали држава 100 посто, како се хвале у Приштини“, рекао је Вучић.

 

Морамо се припремити на дуготрајну помоћ нашем народу на КиМ

Морамо се припремити на дуготрајну помоћ и подршку нашем народу на Косову и Метохији, која неће бити ни лака, ни једноставна, ни јефтина, рекао је председник Србије Александар Вучић, истичући одлучност Албанаца да гурају до краја са мерама.

Председник је поручио да Србија не пристаје ни на каква нова правила и уцене и позвао Приштину да повуче незаконите, варварске и противцивилизацијске тафире, јер у супротном неће бити наставка разговора.

Додао је да је јуче покушао да упозори домаћу и међународну јавност да ће то што Приштина ради изазвати катастрофу великих размера.

„Имајући у виду одлучност да гурају до краја и да не постоји жеља међународног фактора да ситуација буде разрешена, морамо да се припремимо на дуготрајну помоћ, која неће бити ни лака, једноставна ни јефтина“, рекао је Вучић.

У обраћању након састанка са министрима и премијерком, Вучић је рекао да је један од начина на који би Приштина сада да изађе „из целе приче“ јесте да са нама разговарају, а ми да то прихватимо и да будемо срећни кад врате тарифе на 10 одсто, што Србији, поручио је, не пада на памет да прихвати.

„Или да прихватимо да им дамо све у енергетици, а они ће да повуку тарифе и да, ваљда, прихватимо нову реалност. Треће, не знају ни они шта је, али да учинимо нешто за Приштину да би она спасила образ“, рекао је председник.

Србија, поручио је, ни на шта од тога неће да пристане.

„Србија не пристаје на нова правила, нове уцене за земљу и народ. Повуците тафире, незаконите, варварске, противцивилизацијске… Када их повучете, одмах ћемо да разговарамо на тему коју хоћете, али док то не урадите, да нам дивљачким потезима уводите у нову реалност – нисмо глупи, али нема тог притиска који можете да направите“, поручио је Вучић.

 

И ко је говорио истину јуче, ја или Кфор…

И ко је говорио истину – ја или Кфор, запитао је вечерас председник Александар Вучић, истичући да је Србија имала и има информације шта Приштина предузима, и то, како је истакао, уз подршку појединих западних фактора.

Вучић је рекао да је он јуче, током састанка са представницима Срба са КиМ у Београду, упозоравао на кретање трупа на север Косова, ка Косовској Митровици, али да су људи веровали ономе што је Кфор говорио, супротно његовим информацијама.

“Нисмо ништа јуче измислили. Гледам фотографије, гледам њихове камионе у покрету, наши људи их сликају и снимају. Да би у Србији рекли “тачно је оно што је Кфор рекао“. Ко је говорио истину – ја или Кфор? Јесу ли њихове снаге биле на три минута од Митровице или нису?“, запитао је Вучић.

Вучић је јутрос на састанку са амбасадором Русије у Београду истакао да Београд више нема разлога да верује у мисију Кфора на КиМ, односно у НАТО.

 

ЕФТА је данас потписала споразум са Шаљом о слободној трговини

ЕФТА је данас потписала споразум о сарадњи с косовским министром за трговину Ендритом Шаљом, рекао је вечерас председник Александар Вучић и приметио да је то слободна трговина како то неки мисле.

Исланд, Лихтенштајн, Норвешка и Швајцарска, чланице ЕФТА, потписале су споразум с Косовом, рекао је Вучић.

„Ето, они са онима који су нама подигли таксе за 100 одсто потписују споразум о слободној трговини“, приметио је Вучић.

 

Једнократна помоћ пензионерима до краја године

Пензионери ће пре краја године добити једнократну помоћ од 3.000 динара, најавио је вечерас председник Србије Александар Вучић.

То, како је рекао, није безначајно и биће у наредних неколико дана.

„Пензионери ће пре краја године, добити још једну једнократну уплату од 3.000 динара“, рекао је Вучић.

За најсиромашније и оне са малим примањима то није безначајна подршка, рекао је Вучић.

 

Срби на КиМ неће бити ни гладни, ни жедни

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да Срби на КиМ неће бити ни гладни ни жедни и да ће Србија наћи новца за опстанак нашег народа, али да Србија неће да пристаје на уцене и да трпи притиске.

„Морамо да водимо рачуна о нашем народу, јер смо имали много ратова, морамо да водимо рачуна о сваком животу, зато мирно одговарамо на све провокације, зато се не понашамо бахато. Молимо за мир, не претимо никоме“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да све што се дешава изазива велике муке за Србију и руши њен углед као дестинације за инвеститоре, јер се помиње да смо са неким у сукобу, иако никакве наше кривице нема.

„Све то раде намерно, да Србија не би расла брже“, истакао је председник и поручио да ће наставити да ради све што може на убрзању реформи да би Србија била снажнија.

Вучић је прокоментарисао и појаву билборда на КиМ да је Косово сада Република, рекавши да то не пише у Интерполу и Унеску.

„Ми се не секирамо за билборде, него за озбиљне организације. Наставићемо да се боримо за своју земљу и да пружамо руку помирења, јер разумемо да ту победника неће бити ако не остваримо дугорочни мир“, рекао је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »