«Србија не пристаје на нова правила и уцене, повуците тарифе»

Београд мора да се припреми на дуготрајну помоћ и подршку српском народу на Космету која неће бити ни лака ни једноставна ни јефтина, рекао је председник Србије Александар Вучић истичући одлучност Албанаца «да гурају до краја» са мерама. Поручује да је српска страна спремна да разговара, али када се повуку «противзаконите и варварске» мере.

Александар Вучић на конференцији за новинаре (Фото : Лола Ђорђевић)

Александар Вучић је, обраћајући се медијима после састанка са члановима Владе, истакао да је свако доношење одлука од стране Приштине којима се онемогућава трговина са Косовом и Метохијом нешто што представља најзначајнији покушај дестабилизације Србије.

«Пре свега, увођење такси је антицивилизацијски и антиевропски чин, кршење фундаменталних права и слобода на којима почива Европа и свет», истакао је председник.

Додао је да је реч о кршењу слобода кретања роба, услуга и капитала.

«У складу са тим, разговарали смо на састанку, разменили информације и договорили координацију активности и помоћи нашем народу на КиМ», рекао је председник.

Каже да Приштина то правда тобож агресијом Србије на Косово и Метохију и да су очигледно добили подршку неких значајних сила, што је установљено и у појединим разговорима наших амбасадора са званичницима тих земаља.

«Они сматрају да је Србија крива јер је победила у гласању за Интерпол и могли сте то да видите у западним медијима», рекао је председник и указао да Србији нема шта да се замери јер није прекршила споразуме.

Додаје да, у складу с тим, очигледно не престаје хистерија у Приштини која оптужује Београд за Интерпол иако «нисмо ми тражили гласање у Интерполу».

Наводи и да је на почетку, у разговорима са приштинским званичницима, њима речено да не траже улаз у међународне организације, јер то мора да буде део свеобухватног договора.

«Не можете да нас доводите пред свршен чин и кажете све је готово, а ми да се правимо да се ништа не дешава», рекао је председник.

Александар Вучић (Фото : Лола Ђорђевић)

Разговори када се повуку «варварске» тарифе

Истиче да изјава косовског премијера Рамуша Харадинаја, који је рекао да је циљ мера да Србија за месец дана призна независност Косова или ће власт бити срушена на улицама у Београду, није његова замисао, већ ју је прочитао са папира који је неко други донео.

Додаје да се Харадинај претходно сагласио са свим Тачијевим посланицима, укључујући Кадрија Весељија, да издрже до краја и да нема повратка назад.

Председник каже и да је то за албанске представнике игра, илуструјући то примером билборда на којима се каже да је «Косово коначно држава сто одсто». Истакао је и Тачијеву иницијативу уставном суду да се Србима одузме «и оно мало друштвене имовине коју су добили».

Вучић каже да Албанци делују заједно и показују како тобож нису јединствени, а у ствари јесу кад се спроводи антисрпска политика.

Председник је рекао да би Албанци могли да покушају да изађу из свега тако што ће тражити да Београд прихвати нову позицију и да се таксе врате на 10 одсто. Друга идеја је да траже да добију све у енергетици, а трећа је да захтевају да Београд учини нешто «како би они могли да спасу свој образ» пред домаћом јавношћу.

«Србија не пристаје на нова правила и уцене, повуците тарифе, противзаконите, варварске које сте донели. Када их повучете, спремни смо да разговарамо о свим стварима», поручио је председник.

Александар Вучић и Ана Брнабић (Фото : Лола Ђорђевић)

Срби на Космету неће бити ни гладни ни жедни

Александар Вучић је поручио да Срби на КиМ неће бити ни гладни ни жедни и да ће Србија наћи новца за опстанак српског народа, али да Србија неће да пристаје на уцене и да трпи притиске.

«Морамо да водимо рачуна о нашем народу, јер смо имали много ратова, морамо да водимо рачуна о сваком животу, зато мирно одговарамо на све провокације, зато се не понашамо бахато. Молимо за мир, не претимо никоме», рекао је Вучић.

Додао је да све што се дешава изазива велике муке за Србију и руши њен углед као дестинације за инвеститоре, «јер се помиње да смо са неком у сукобу, иако никакве наше кривице нема».

«Све то раде намерно, да Србија не би расла брже», истакао је председник и поручио да ће наставити да ради све што може на убрзању реформи да би Србија била снажнија.

«Приштина показала све комплексе и фрустрације»

Александар Вучић је рекао да је Приштина показала све комплексе и фрустрације и колико Косово није држава, јер они који имају дугу државнотворну традицију знају да се то показује скромношћу, смерношћу, присебношћу, а не лудилом.

«Ако мисле да ћемо да се умилостимо тиме да будемо губитници, као други, пре, то у Приштини неће гледати», рекао је председник Вучић.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = ‘https://connect.facebook.net/ru_RU/sdk.js#xfbml=1&version=v3.2’; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Konferencija povodom situacije ne Kosovu i Metohiji

Опубликовано Lola Djordjevic Пятница, 23 ноября 2018 г.

«Наставиће да се дуре и у томе ће имати подршку оних који мисле да су све завршили. Мислим да нас чека не лак период, период у којем ма колико да је тешко знамо шта је чинити. Када знате да је на вашој страни правда и правичност, штитите истину, правду и слободу, шта може да вас уплаши…», поручио је Вучић.

Рекао је да су они који су спонзори косовске независности требало да ураде много тога пре него што су неки схватили у потпуности да могу да раде шта хоће.

«Сада ће бити тешко да било шта ураде у вези тога», рекао је Вучић додајући да је скептик да могу да уразуме Приштину.

Александар Вучић (Фото : Лола Ђорђевић)

Нагласио је да га чуди што Срби нису разумели када је говорио о разграничењу, колики је то помак.

«Они који кажу да сам продао, издао и предао земљу, заборављају да кажу да су одавно издали све, одавно продали и предали све. Све што смо успели да направимо било је право мало чудо, да померимо Србију. То је изазвало стравичну нервозу, љутњу, хистерично и антицивилизацијско понашање», објаснио је Вучић.

Вучић је указао да се Приштина понаша као дете које показује мишиће – иду њих 120 да хапсе три човека, и то пред децом.

Председник каже и да не очекује никакву реакцију међународних организација због тога што на Косову и Метохији већ два дана нема штампе на српском језику, а што је последица повећања таксе од 100 одсто.

http://www.rts.rs

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »