Срби са КиМ најавили једночасовне протесте у неколико градова

Влада Србије радиће 24 часа са Србима на КиМ на решавању проблема пошто је Приштина увела таксе од 100 одсто на робу из Србије, рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и најавио да су се на састанку у четвртак у Београду договорили да прва, мирна, «гандијевска» акција у трајању од једног сата буде организована у петак у јужној покрајини.

Носиоци Српске листе (Фото : Лола Ђорђевић)

Ђурић је у изјави новинарима након састанка представника Срба са КиМ с председником Александром Вучићем казао да Приштина спроводи економски погром над Србима на КиМ са циљем њиховог протеривања, те да је ово што се дешава намицање омче око врата свим Србима у јужној покрајини.

Навео је да се ово дешава из најмање три разлога и да су три циља, а први је да се Србија натера на политичку капитулацију, односно да призна једнострано проглашену независност Косова.

Други циљ, каже Ђурић, је дављење егзистенције српског народа на КиМ тако како би се све оно од чега зависи њихов живот прекинуло.

“Док смо данас разговарали о новонасталој ситуацији, косовски полицајци и цариници пленили су српску робу по српским енклавама, затварали српске продавнице, одуимали регистарске таблице, вршили терор над српским становништвом”, каже Ђурић.

Трећи циљ је да се Срби на КиМ и Србија означе као кривци за нешто где немају уопште кривице и да измисле повод који би био приказан и означен као провокација, на коју су њихове јединице реаговале.

“Због тога је наша молба и братски захтев Србима на КиМ био да наш отпор буде гандијевски, миран и ненасилан”, рекао је Ђурић и истакао да су Срби на Косову и Метохији решили да гандијевски, достојанство бране своја огњишта, право на опстанак и слободу.

Ђурић је истакао да у таквој одбрани Срби са Косова и Метохије имају потпуну подршку државе Србије, пуно разумевање.

“Нашем народу на КиМ поручио бих да немају разлога за страх, да је цела Србија солидарна и да нећемо дозволити да албански екстремисти остваре свој циљ”, казао је Ђурић.

потпредседник Српске листе Далибор Јевтић (Фото : Лола Ђорђевић)

ЈЕВТИЋ: У ПЕТАК У ПОДНЕ ПРОТЕСТИ У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ

У српским срединама на КиМ, Косовској Митровици, Грачаници и Штрпцу сутра у подне ће бити одржан миран једночасовни протест због увођења такси на српску робу, каже за Тањуг министар за повратак и заједнице у тзв. косовској влади Далибор Јевтић.

Градоначелник Косовске Митровице Горан ракић рекао је новинарима после затвореног дела састанака са предсеником Вучићем да су представници Срба обавестили председника Србије и државно руководство да не могу бити «неми посматрачи» поводом мера Приштине.

Тим протестима ће се тражити од међународне заједнице да примора Приштину да повуче одлуку и најавио да ће у супротном, од уторка, наставити протесте у другом облику.

«Нећемо дозволити да деца немају основне намирнице» рекао је Ракић и истакао да је ситуација јужно од Ибра још гора.

Председник Српске листе Горан Ракић (Фото : Лола Ђорђевић)

Он је рекао и да ће можда бити блокаде путева и да ће се протести одржати у Здравственом центру као и у Студентском центру у Косовској Митровици.

«Приштина нашу руку помирења увек види као нашу слабост и наставља својим путем», рекао је Ракић новинарима и додао да је председник Србије тражио од представника Срба да протести буду мирни.

Према речима Ракића, протести ће бити одржани на више локација уз подршку радника Клиничког центра, у којем постоје залихе кисеоника за десет дана као и уз подршку запослених у Студентском центру, који има залихе хране за 7 дана.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »