Лавров осудио политизоване процене ситуације на Азовском мору

Москва сматра да се, када је о ситуацији у Азовском мору реч, не треба руководити политизованим оценама, већ његовим правним статусом, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„Што се тиче нашег става он је детаљно изложен у саопштењу Министарства спољних послова. Навели смо конкретне чињенице и тражимо да се одустане од политизованих, вештачких, измишљених процена и да се посматра управо правни садржај ове ситуације. Он се одређује споразумом Русије и Украјине из 2013. године“, изјавио је Лавров на заједничкој конференцији за новинаре с италијанским колегом Енцом Моавером Миланезијем.

Лавров је додао да Русија није чула да је ЕУ забринута због ситуације на Азовском мору.

„Од априла ове године није било ниједне жалбе ни од једног капетана ниједног брода који је контролисала Русија. Важно је и то да нисмо чули ни за какву забринутост у изјавама наших европских колега док је украјинска страна потпуно противправно задржавала руске бродове, приводила њихове посаде и намеравала да прода саме бродове. А европске колеге су сада забринуте због овог прилично измишљеног повода,“, рекао је Лавров.

Ситуација у Азовском мору се заоштрила почетком 2018. године. У марту је Украјина задржала руски брод „Норд“, подигавши против његовог капетана оптужницу због незаконите посете Криму „чији је циљ да нанесе штету државним интересима“. У августу је у херсонској луци задржан танкер „Механик Погодин“.

Руске власти дејства Кијева карактеришу као „поморски тероризам“, а одговориле су повећањем пограничних контрола у свом делу Азовског мора. Украјински граничари су тада саопштили да су Руси почели „жестоку политику задржавања и прегледа бродова“. При томе је Кримска погранична управа Федералне службе безбедности Русије саопштила да провере врши у складу с међународним поморским правом и да није добијала примедбе од власника бродова. Министарство иностраних послова Украјине је потом признало да руски граничари не нарушавају протоколе током прегледа.

Спутњик

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »