Дачић о потезу Приштине: ЕУ може да делује, ако хоће

Министар спољних послова Ивица Дачић оценио је у четвртак да је ситуацију после одлуке Косова да повећа таксе на увоз робе из Србије «апсолутно» немогуће решити кроз ЦЕФТА споразум јер је за то како је рекао, потребан консензус потписница тог споразума, преноси Танјуг.

Министар спољних послова Ивица Дачић (Фото: Лола Ђорђевић)

Гостујући на Радио-телевизији Србије, министар је казао да су дешавања на Косову после те одлуке, попут паљења робе произведене у централној Србији, «израз лудила».

«Оваква мера се никад није десила, као да сте се вековима вратили уназад. Последњи такви снимци паљења датирају из времена пре Другог светског рата када су се тако понашали према Јеврејима», казао је Дачић.

Он је оценио да је одлуком Приштине прекршен и Споразум о стабилизацији и придруживању и додао да у вези са тим ЕУ може да делује, «ако хоће».

«Ово је реакција која има за циљ да натера њихове партнере са Запада да изврше додатни притисак на Србију. Веома тешко ће неко са Запада бранити ту меру али ће се увек наћи начин да се направи симетрија кривице па је тако већ данас нађено оправдање да је то последица чињенице да Србија није омогућила Косову да уђе у Интерпол», казао је Дачић.

Министар је додао да не постоји акт којим је Србија обавезна да призна независност Косова или чланство у међународним организацијама, преноси Танјуг.

 

 

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »