Вучић: Србија неће признати независност Косова и Метохије

Морамо да се припремимо за дугу и тешку борбу, нећемо вас оставити на милост и немилост, рекао је данас председник Србије Александар Вучић на састанку са представницима Срба са КиМ, са којима разговара како помоћи нашем народу после мера које је Приштина увела на робу из Србије, које је позвао.

„Морамо се спремити за дугу борбу, јер независност сигурно нећемо прихватити“, рекао је Вучић поводом изјаве Рамуша Харадинај да Приштина неће укинути таксе на српску робу док Србија не призна независност Косова.

Вучић је казао да је наш народ у тешком положају након одлуке Приштине.

„Ове мере, најпре увођење таксе од 10 одсто, а сада и 100 одсто, значи у потпуности забрану трговине са централном Србијом, значи да остајете без виталних производа, јер овом мером није погођена само роба широке потрошње, већ и газа, завој, чак и кисеоник су зауставили за нашу болницу у Митровици“, објаснио је Вучић.

Вучић је нагласио да је реч о нечему што до сада није нигде виђено.

„Паљење наше робе у Качанику, организованих ломача…потпуно је исто као паљење јеврејских књига у нацистичкој Немачкој. Имамо најгору врсту нацизма на делу, којом се неки поносе. За нас је важно да су људи из ЕУ реаговали рационално, било би боље да су реаговали тако и први пут када је прекршен ЦЕФТА споразум. Нисам сигуран да ће успети да уразуме Приштину. Не мислим да ће се то догодити“, казао је Вучић.

Вучић је указао да су данас приштинске власти кренуле по Ропотову и Ранилугу по кућама и отимају таблице са аутомобила.

Истакао је да је спремио да пренесе шта као земља можемо да урадимо у ограниченим условима, нарочито после постављања граница између Срба и Срба.

„Али, не морам да говорим да вас нећемо оставити на милост и немилост. Све што сам рекао у Косовској Митровици позивајући њих на мир, на разумевање, да схвате да је компромис једино могуће решење. Плашим се да то нису разумели или да су то схватили као наш знак слабости.

Указао је на смањење подршке Косову у Интерполу.

“Прошли пут су за осам гласова промашили двотрећинску већину, а сада им је недостајало више од 30 гласова. Уместо да их то учни трезвенијим, рационалнијим, очигледно су изгубили главу и сада желе и по цену ескалације да до резултата дођу“, нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да Београд, због Срба на Косову и у централној Србији, цела Србија мора да чува мир.

„Имамо робу и економију која напредује. Коначно је животни стандард кренуо да напредује и иде узлазном путањом. То не смемо да угрозимо. Морамо да дамо све од себе да избегнемо сваку врсту конфронтације. Они ће покушати да нас увлаче у сукобе са разноразним провокацијама. Морамо да будемо једни уз друге, останемо заједно и мирним, дозвољеним политичким средствима се боримо. Надам се да никоме неће пасти на памет да примени силу против нашег народа и крене у убијање људи само зато што су Срби. То српска држава неће дозволити“, био је јасан председник.

Вучић је пренео да је и руско Министарство иностраних послова издало саопштење у којем је јасно навело шта се дешава на КиМ.

Такође је, на почетку, указао на померање приштинских снага ка северу Косова.

„Каснимо мало јер смо добили информације да су кренули из база Белведере и Врело ка северу КиМ. Односно две су могуће намере њихове. Поново су узели онај глисер којим се Тачи возио на Газиводама. Могуће је да крећу у контролу језера да показују мишиће и друга да контролишу зелени прелаз на северу да би спречили било какав проток робе ка српским срединама“, нагласио је Вучић.

Рекао је да ће Србија да прати ситуацију и да га људи из служби обавештавају о променама на терену.

 

 

 

Извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »