Убио се оптужени за ратни злочин

Бивши припадник војске босанских Срба Мићо Праштало који је оптужен за учествовање у масакру Хрвата у селу Бришево у околини Приједора, извршио је самоубиство, преносе медији у Босни и Херцеговини.

Портпаролка полиције Унско-санске жупаније Снежана Галић потврдила је порталу Фактор да је полиција након пријаве, у среду нашла Мићу Праштала (74) мртвог, у аутомобилу на локалном путу код места Лушци Паланка.

«Трагови указују на то да се ради о самоубиству почињеном из ватреног оружја», рекла је Галић.

Праштало је починио самоубиство управо док му Суд БиХ суди по оптужници за ратне злочине почињене на подручју Босанске крајине 1992. године.

Он је тада био командант јединице у саставу војске босанских Срба која је била укључена у, како је навдено у оптужници, операције масовних етничких прогона несрпског становништва с подручја општина Сански Мост и Кључ.

Оптужница је обухватила и злочин у селу Бришево, када су у јулу 1992. године то село опколиле српске снаге, становнике присилиле на предају, а потом су убили 67 мештана хрватске националности, укључујући жене и децу, порушили и запалили све куће и цркву.

Било је то највеће страдање Хрвата у једном дану у току рата у БиХ.

Према попису становништва из 1991. године у Бришеву је живело 370 Хрвата. Попис 2013. године забележио је да у Бришеву живи четворо Хрвата.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »