Случај «Добровољачка»: Тужилаштво покреће нову истрагу против Ганића и других

Тужилаштво БиХ наложило је поновно отварање истраге у предмету «Добровољачка», јавила је РТРС. То подразумева отварање нове истраге против Ејупа Ганића, Заима Бацковића, Хасана Ефендића, Јусуфа Пушине и Емира Швракића, јавила је РТРС, позивајући се на Срну.

Тужилаштво БиХ у среду је саопштило да је донело наредбу о поновном отварање истраге против пет особа у предмету «Добровољачка», али нису наведена њихова имена.

Обнављање истраге наложено је, како се наводи, због постојања основа сумње да је реч о ратном злочину, с обзиром на то да је на жртве отварана ватра након што су онеспособљене за борбу или док су се налазиле у санитетском возилу.

Током истраге је утврђено да је део заробљених војника из колоне ЈНА, која се кретала сарајевском Добровољачком улицом, одведен у просторије ФИС-а, Централног затвора и штаба Територијалне одбране, где су злостављани и малтретирани.

У саопштењу се наводи да Тужилаштво БиХ одлуку донело у уторак поступајући по свим жалбама у том предмету.

Овом одлуком ван снаге је стављена наредба о обустављању истраге Тужилаштва БиХ од 17. јануара 2012. године у односу на пет лица и наређено поновно отварање истраге, док су жалбе у односу на девет лица одбијене као неосноване, а једна је одбачена.

«Овом одлуком је у потпуности поступљено по свим изјављеним жалбама, те је у потпуности извршена одлука Уставног суда БиХ», додаје се у саопштењу Тужилаштва БиХ.

Уставни суд БиХ на седници 17. јануара прихватио апелације Богдане Томовиц, мајке Здравка Томовића, и Гордане Гвозденовић, сестре Обрада Гвозденовића, који су као припадници ЈНА убијени 2. маја 1992. године у Сарајеву, и наложио Тужилаштву БиХ да без даљих одгађања предузму мере с циљем одлучивања о притужбама против наредбе о обустави истраге од 17. јануара 2012. године, преноси Танјуг.

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »