Руски „Гаспром“ донео одлуку: „Турски ток“ иде и кроз Србију

Руска компанија „Гаспром“ донела је одлуку да гасовод „Турски ток“ настави своју трасу кроз Бугарску, Србију, Мађарску и Словачку, као и да су почеле све припремне процедуре у тим земљама, пише руски лист „Комерсант“.

Како се наводи, прве испоруке гаса у Бугарску и Србију почеће 2020. године, до Мађарске ће руски гас стићи само годину дана касније, што ће омогућити руској компанији да до 2022. године у потпуности обустави испоруку „плавог енергента“ преко Украјине.

„Комерсант“ указује да је ово такорећи „Јужни ток“ који је Европска унија обуставила још 2014. године под притиском САД.

Како се оцењује, овог пута ће бити драстично компликованије утицати на то да се пројекат обустави јер „Гаспром“ у потпуности поштује законе Европске уније.

Иако је Грчка такође у плану да се прикључи овом гасоводу, како оцењује „Комерсант“, још увек није најјасније како ће то изгледати.

Претпоставља се да ће се Грчка спојити на тај крак преко Бугарске или пак да замени азербејџански гас на руски након буде завршена изградња гасовода „ТАП“, што је такође планирано за 2020. годину, преноси Спутњик.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »