Мали: Одлука Приштине штети само грађанима на КиМ

Одлука приштинских власти да таксе за робу из централне Србије повећају на 100 одсто неодговорна је и штети само грађанима који живе на КиМ, оценио је данас српски министар финансија Синиша Мали и додао да очекује да ће уз помоћ међународне заједнице проблем бити решен.

„Треба да видимо на који начин можемо да спустимо лопту на земљу. Да уз подршку међународне заједнице, надамо се да ће бити јача и већа него што је било када су уведене тарифе од 10 одсто, дођемо до начина да проблем решимо“, рекао је Мали.

Мали је додао да се у историји савремене економије није десило да неко донесе тако неразумну и неодговорну одлуку као што су људи из Приштине урадили.

„Потпиуно је невероватно да подигнете таксе за 100 одсто на робу која улази на КиМ која се тамо не производи, тако да немате ни индустрију коју штитите. Само ваши грађани имају штету од тога. Мени је то толико бесмислено, неодговорно“, истакао је Мали.

Подсећа да је основа ЕУ слободан ток капитала, роба, услуга и људи, те да је неприхватљиво свако повећање такси на робу у условима глобалне економије, када постоје уговори о слободној трговини, у региону ЦЕФТА.

„Свет се развија, иде напред, нико не затвара своје границе поготову не за економију, јел од тога највећу штету имају грађани. Ми српску економију већ пет или шест година отварамо у потуности, трудимо се да консолидујемо јавне финансије, да привучемо стране инвеститоре“, закључио је Мали.

 

 

 

Извор: Танјуг/Пинк


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »