Мали: Буџет за 2019. годину у потпуности прати потребе привреде и грађана

Министар финансија Синиша Мали представио је данас Предлог закона о буџету Републике Србије за 2019. године Удружењу корпоративних директора оценивши да он у потпуности прати потребе привреде и грађана.

Удружење корпоративних директора важан је део пословне заједнице у Србији, те је ово била изузетна прилика и да они своје планове за наредну годину ускладе са макроекономским предвиђањима буџета.

Мали је навео да се буџетом за 2019. обезбеђује пореско растерећење рада, те ствара повољни привредни амбијент одређеним променама код пореза на добит и јединственим законским уређењем тих прихода.

Мали је навео и да се укидањем доприноса за незапосленост на терет послодавца, смањује се пореско оптерећење нето плате са 63 на 62 одсто, што је укупна уштеда за привреду од око 11,9 милијарди динара.

„Предвидели смо и смањење парафискалних намета укидањем појединих накнада. Од 1. јанаура биће промењен метод обрачуна амортизације, што је био и захтев привреде, а од 1. јануара биће на снази и стимулативне мере за иновативне делатности“, рекао је министар.

Додао је да очекује подршку и проактивну улогу представника привреде у даљем конципирању мера које ће олакшати пословање и омогућити нова запошљавања.

Казао је и да се више него претходних година одваја за инвестиције, подизање здравствених услуга и унапређење рада јавне управе, што све, како је рекао, треба да допринесе бољем и квалитетнијем животу грађана.

„Буџет је развојни, реалан и уравнотежан. Захваљујући добрим фискалним резултатима буџет ће обезбедити бољи животни стандард кроз повећање плата и пензија, веће улагање у капиталне инвестиције и растерећење привреде. Буџет је осмишљен тако да се процес раста српске економије настави и у будућем периоду“, рекао је Мали.

Поменуо је бројне инфраструктурне објекте попут обнове железничке инфраструктуре и набавке возова, што, поручио је, значајно треба да унапреди квалитет железничког превоза роба и људи, рехабилитације путева, изградња аутопута Обреновац-Љиг, као и аутопута Келебија-Суботица југ.

„Коридор 10, оба крака, биће готова по плану до краја ове године и то је добро. Сав новац који определимо за то на крају се и потроши, што управо доприноси стопи раста“, навео је министар.

Како је рекао, буџетски приходи и расходи планирани су на конзервативној основи, али он у пракси очекује да економски раст премаши планираних 3,5 одсто и допринесе да се још више новца слива у буџетску касу, те да он буде искоришћен за амбициозне капиталне пројекте, али и за унапређење административних и других услуга, које значајно утичу на квалитет живота грађана.

 

 

 

Извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »