Македонија подигла још две оптужнице против Груевског

Македонско специјално тужилаштво за прислушкиване разговоре подигло је данас још две оптужнице којима је обухваћен и одбегли бивши премијер Никола Груевски.

Обе оптужнице подигнуте су у случају «Талир» — за нелегално финасирање странке ВМРО-ДПМНЕ и за незакониту изградњу седишта те партије у време док је Груевски био њен председник и премијер Македоније.

Специјално тужилаштво је затражило да суд одреди притвор Груевском, који је у уторак добио азил у Мађарској, где је побегао да би избегао издржавање двогодишње затворске казне на коју је осуђен због незаконите куповине блиндираног Мерцедеса док је био премијер.

Против Груевског, македонског премијера од 2006. до 2016. године, у току су још четири судска процеса по оптужницама Специјалног тужилаштва.

Уз Груевског, оптужницом за незаконито финасирарање ВМРО-ДПМНЕ од 2009. до 2015. године, обухваћени су и тадашњи генерални сектерар странке Кирил Божиновски, тадашњи министар за транспорт и везе Миле Јанакиевски, садашњи посланик Илија Димовски, као и Леко Ристовски, Елизабета Чингаровска и сама странка ВМРО-ДПМНЕ.

Они су оптужени да су у готовини добили најмање 4,6 милиона евра за странку и да су затим организовали да тај новац буде уплаћен на партијски рачун у виду уплата различитих грађана.

Груевски, тадашњи лидер странке, терети се да је од 2009. до 2015. године «злопутребом службеног положаја, супротно законима о финансирању политичких партија и спречавању корупције, обезбеђивао финансије из анонимних и противправних извора за политичку партију ВМРО ДПМНЕ».

У томе су му, према оптужници, помагали Божиновски и Јанакиевски, који су «вршили притисак на представнике правних лица која су имала договоре о јавним набакама са државним органима, јавним предузећима или локалном самоуправом, да обезбеде новац за финасирање ВМРО-ДПМНЕ као противуслугу за добијене јавне набавке и реализовани профит».

Другом оптужницом у случају «Талир» — за незакониту изградњу седишта ВМРО-ДПМНЕ у центру Скопља, поново су обухваћени Груевски и Божиновски, који су, како се наводи, незаконито склопили уговор с фирмом ДГ Бетон из Скопља, што према закону нису смели да ураде јер је та компанија имала договор за јавне набавке с другим државним институцијама.

Према тој оптужници, Груевски и Божиновски су искористили зависност фирме Бетон од владајуће странке, јер је више од 75 одсто њених прихода у 2011. и 2012. години било од јавних набавки. У оптужници се наводи да су они, супротно закону, скопили уговор којим су «прибавили знатну имовинску корист за ВМРО-ДПМНЕ од 8,25 милиона евра».

Уз Груевског, Специјално тужилаштво води судске процесе и против Јанакиевског и Божиновског, који су од прошле седмице у притвору, уз образложење да су и они планирали бекство из Македоније.

Бета

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »