«Још је пуно мера које су донели, попут те да ће свако ко не признаје «генијалне» домете УЧК ићи у затвор….»

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Албанци на КиМ не разумеју да је процес дијалога — процес компромиса и оценио да је то кључни проблем.

Aлександар Вучић (Фото: Лола Ђорђевић)

«Дијалог су видели као прилику да формализацију њихове независност, а дијалог је покушај да дођемо до компромисног решења и то морају да разумеју у Приштини», рекао је Вучић и додао да они ниједног секунда нису рекли народу да ће решења да буду болна и да са Београдом морају да направе договор.

«Не спорим да је нервозу могло да створи и то што су пре две или три године били пред двотерћинском већином у Унеску, 92 према 50. Њима је сада (у Интерполу) недостајало 36 гласова. Нису имали 92 него 76, у првом кругу, ми нисмо имали 50 него 56 и имамо још 6 земаља, најмање, које се нису појавиле на гласању», рекао је Вучић.

Подвукао је Србија не ради ништа против Албанаца, већ штити своју земљу и неће да се извињава јер нисмо прекршили ниједан правни акт и ниједан договор.

«Нисмо ниједну реч погазили, никоме нисмо обавезали да нећемо да чувамо свој интерес и интегритет. Где пише да Србија не сме да се бори да чува свој интегритет? У ком споразуму? То не пише ни у једном споразуму», указао је председник.

Он је додао успех српске делегације у Интерполу не може бити повод за овакав потез.

Сто пута им је, каже, рекао да нас не сабијају у угао, да морамо да се боримо «са све четири ноге»…

Вучић је замолио Албанце да се «отрезне» и да разумеју да нам је потребан мир, а не ескалација сукоба, која није у интересу ни Срба, ни Албанаца.

«Са нама морате да се договорите, неће вам помоћи ни Американци, неће вам то донети на тацни», поручио je председник Албанцима у обраћању јавности после седнице Савета за националну безбедност.

Одлука Пришине о повећању такси де факто значи, приметио је, потпуну забрану трговине, незабележену у 21 веку, нагласио је председник.

Како је рекао, Србија ће учинти све да не одговара на провокације и да буде уз свој народ.

Јер, како је рекао на прес конференцији након седнице Савета за националну безбедност, та одлука за Србе на КиМ значи да неће више моћи да купују робу на коју су навикли и са којом живе цео зивот, јер нико више неће имати рачуна да купи српско млеко или воду, јер када додате таксе од 100 одсто, нико то не може да приушти, а не исплати се ни трговинским ланцима.

Поновио је да се Приштина руководила са четири циља, од којих је први да изврше велики притисак на Србију, како би добили капитулазију и признање Косова.

«То је погрешна претпоставка и то се неће догодити», поручио је Вучић.

Други циљ им је, каже, намера да учествују у тихом, али убразаном прогону и јасно наглашеном прогону српског и неалбанског становништва са КиМ.

«Када виде ове ствари — какву будућност ће да виде, зашто да остану на КиМ?», упитао је Вучић.

Као трећи циљ навео је покушај Приштине да добију одређене уступке од ЕУ и других чланица међународне заједнице у вези са визном либерализацијом, до других притисака на Србију.

«За четврти циљ није довољна само Приштина… Ми никога не потцењујемо, али то није нарочито респектабилна војна сила, али очигледно је да код неких постоје намере да све нас заједно доведу до ексалације, сукоба и дестабилизације региона», рекао је Вучић.

Александар Вучић (фото:Лола Ђорђевић)

«Ми ћемо учинити све да сачувамо мир и стабилност, да на провокације не одговарамо, да будемо уз наш народ и да Срби разумеју да је Србија ту и да их нећемо оставити на милост и немилост онима, који не желе да живе са нашим народом», поручио је председник.

ТО СУ ПОЛИТИЧКЕ МЕРЕ, А НЕ ЕКОНОМСКЕ МЕРЕ

Упитан шта ако Приштина не повуче одлуке о царинама, председник је Александар Вучић вечерас рекао да ћемо се борити, заштити свој народ на КИМ, а да ту није реч ни о каквим економским мерама, већ о пар екселанс политичким, тачније — политикантским мерама.

И то је, додао је, само једна, најдрастичнија, разорна мера, разорна по односе у региону.

Навео је да су у Приштини решили да ће да се играју доброг и лошег полицајца, алудирајући на потезе Харадинаја и Тачија…

«Дакле, Тачи ће да поднесе иницијативу Уставном суду да поништи једну једину ствар коју смо постигли, а то да се суспендује одлука којом су друштвена и државна имовина која је враћена српским општинама и да се сада поново одузме од српских општина», навео је и додао да се то управо догађа на иницијативу Тачија.

Још је пуно мера које су донели, додао је, али најдрастичнија је та о царинама.

Поменуо је и да ће, рецимо свако ко не признаје «генијалне» домете УЧК ићи у затвор….

«Ипак, сад говоримо само о једној мери, која је толико разорна по односе у региону да је то невероватно», оценио је. Вучић.

Такође, како је рекао, неће да говори о земљама, попут Македоније, које су једва дочекале да се ово деси, мислећи да ће сада заузети тржиште које је држала Србија.

«Али, то је оно са чиме живимо», приметио је и додао да морамо да се боримо за своје интересе, за свој народ.

«И то ћемо да урадимо. А ситуација је, сто се тиче Срба, и на северу и на југу Косова, врло тешка, и зато радимо на томе да нађемо решење. Уверен сам да ћемо успети», рекао је.

А на питање да ли је ово «пуцање у дијалог», одговорио је да није, већ «много више од тога, много опасније».

Неко ће, додао је, рећи да је то економска мера, али то је пар екселанс политичка мера, јер ниједан економски циљ тиме не може да се оствари.

Ово су, закључио је, политичке мере, с политичким циљевима, ово нема везе с економијом

«Ту једноставно нема економије,нема конкуренције, ту нема ничега, то су најдиректније политичке или политикантске мере», закључио је Вучић.

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »