Јоксимовић: Нема одрживог развоја без снажног сектора МСП

Нема одрживог развоја, који је главни циљ европских интеграција, без стабилног и снажног сектора малих и средњих предузећа, изјавила је данас министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Мала и средња предузећа су кичма и ослонац најразвијенијих европских регија, рекла је Јоксимовић на обележавању десет година пројекта “Европска мрежа предузетништва” и указала да је Србија сада у припремној фази за коришћење структурних фондова.

Србија, каже Јоксимовић, сада користи претприступне ИПА фондове и програме који су јој доступни, а када постане чланица Европске уније на располагању ће јој бити структурни фондови који се, како додаје, мере у милијардама евра.

„Структурни фондови су били главни импулс значајног економског развоја свих земаља“, рекла је Јоксимовић.

Поменула је и Козма програм преко којег је Европска унија за мала и средња предузећа у читавој Европи издвојила 2,3 милијарде евра.

“У овој фази Србија користи претприступне фондове, а Министарство за европске интеграције координира програмирање тих фондова у договору са ресорним министарствима. Најважнија порука када се земља припрема за коришћење структурних фондова јесте добра координација, комуникација и добра идеја која мора бити преточена у одржив пројекат”, рекла је Јоксимовић.

То је пут да се тражи новац, не само из буџета, већ да се користе средства за грантове и бесповратну помоћ, додала је она.

“Зато је ово важно да сви учествујемо у тим програмима да бисмо били припремљенији када Србија постане члан Европске уније. Компаније и мала и средња предузећа имају изузетно важну улогу у припреми друштва за све оно што ћемо имати као могућност када постанемо чланица ЕУ”, рекла је Јоксимовић.

Она је додала да се припрема Поглавље 22 које се односи на регионалну политику и структурне фондове Европске уније и у том смислу, додаје, биће немерљив значај Привердне коморе Србије, Развојне агенције Србије и свих других који ће помоћи да се направи мрежа локалног економског развоја, пре свега, кроз програм стимулација малих и средњих предузећа и одрживог регионалног развоја.

„Министарство ће координирати тим процесом, идентификовати расположива средства преко фондова, програма као што су Козма, Хоризонт 2020 и других, будући да чак и данас сектор малих и средњих предузећа учествује са око 58 одсто од укупног БДП-а на годишњем нивоу и запошљава две трећине запослених у нефинансијском сектору”, рекла је она.

Министарка је истакла да очекује да ће Србија до краја године отворити и нова поглавља, врло конкретна, која се тичу и економског сегмента, а када је реч о поглављу 20 које се односи на индустријске политике и предузетништво, навела је да се интензивно ради на стратегији индустријског развоја која ће бити мерило за затварање поглавља.

 

 

 

Извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »