Гостовање Тривана у “Добро јутро Србијо“ на ТВ Хепи: Не постоји данас готово ниједан вртић у Србији који не учи децу о заштити животне средине

У јутарњем програму на Хепи телевизији „Добро јутро Србијо“  Миломир Марић и Јована Јакић угостили су министра за заштиту животне средине Горана Тривана. Разговарали су на тему:

Колико је битно да наша влада има министра из ове области?

Да ли људи имају развијену свест о природи?

Како можемо побољшати целокупну еколошку слику у нашој држави?

Говорили сте да нећете да се помирите са изградњом мини-хидроелектранама, ни са хидроелектранама и да су они највећи загађивачи у природи. Успели сте да блокирате нелегалну изградњу мале хидро електране код Височице која се налази на заштићеном природном подручју. Многе европске земље престале су са градњама и виделе ово као лошу идеју. Зашто?

– Није тајна да сам ја изричито против градње тих мини хидроелектрана, поготову у заштићеним подручјима и покренуо сам иницијативу да се закон измени и да се забрани изградња у парковима и резерватима природе са министарством енергетике за оне којима су већ издате дозволе за градњу електрана , морају да им се промене локације, те да им се доделе оне које нису у заштићеним подручјима. Да су изградње МХЕ лоше, показују и приомери ЕУ. Видите, када годину и по дана касните за светом, то може да се претвори и у предност јер не морате да понављате њихове грешке. Имате од Америике до Румуније где је ЕУ затварала хидроцентрале. Када нема воде, кад извор пресуши, прво шта размишљате је следеће „да ли је та вода здрава да се пије“. Ја упозоравам стално, да није паметно преграђивати потоке, можете радити нешто са великим рекама као Сава, Дунав, Колубара, Велика Морава ако се једино придржавате предвиђених правила а многи то не раде – изјавио је министар заштите животне средине Горан Триван.

 

Многи у Србији не разумеју ваш рад, не разумеју зашто нама сада треба неко министарство за заштиту животне средине. Људи знају да Србија има већих приоритета и да није најбоље време да се бавимо екологијом. Вероватно и због тога имате друге супрнике из других министарстава.

– Да људи то мисле, али сви знамо колико је екологија битна. Екологија задире у разне интересе и имате супарнике. Никада нисам добио претње али сам угрозио многе интересе других инвеститора. За мене је најважније да ме најмоћнији људи подржавају. Ја имам свој професионални став и не одустајем од њега. И Вучић и Дачић ми дају апсолутну подршку јер знају колико сам професионалан а није реч ни о чему другом него о струци. Подразумева се да правим компромисе, постављају се неки други приоритети за развој државе, али најтеже је пронаћи тренутак докле уступати, е то је уметност. Баш због тога, искуство европских западних земаља је јако битно јер они су ово прошли пре 25 година – казао је Триван.

Када говоримо о парама, у Србији нема ни за шта а најмнање за екологију. Када си открио нашта личе дворишта затворених фабрика, да су то еколошке бомбе, покренуо си многе акције и кампање. Да ли постоји толики императив о чишћењу, може ли се мало сачекати са тиме?

– Не може тако јер нема више времена да се чека. Не можемо ми постати чиста, уређена, скандинавска земља али да радимо као некада. Па морамо почети сада па ћемо за неких 10 година то и постати, јер толико нам заиста треба. Најважнија је да се свест прошири и да се појача инспекција и преуреде закони. Не постоји данас готово ниједан вртић у Србији који не учи децу о заштити животне средине. Проблеме које оставиш за касније убијаће нас годинама. Требаће много више новца за збрињавање отпада – наговестио је Горан Триван.

Колико министарство заштите животне средине није радило. Било је у склопу пословног планирања само у виду акција и промоција. У Београду је била и одржана велика кампања „Очистимо Београд“.

– 15 година. Свака акција чишћења је добра, и то је била једнако успешна са својим неким другим проблемима. Проблем се опет појављује у виду дивљих депонија јер су оне опасне по живот људи и становника природе који се ту налазе. Постоје депоније на које се то одлаже, које су предвиђење за ђубре, а ми не знамо та правила. Ђердап је то решио једноставно тако што су поставили надзорну камеру на једној дивљој депонији.Треба да се ставља камера, да се ухвати починилац и да се спроведу одређене мере. Мора да постоји инспекција и строги закони што се тиче одлагања отпада. Мора да то буде јавна брука и казна – рекао је Триван.

Извор: ТВ Хепи

The post Гостовање Тривана у “Добро јутро Србијо“ на ТВ Хепи: Не постоји данас готово ниједан вртић у Србији који не учи децу о заштити животне средине appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »