Европска комисија: Брисел спрема реаговање на косовске царине

У Европској комисији у Бриселу за Танјуг су у среду увече најавили да се у најкраћем року очекује одговор ЕУ на одлуку косовске владе да подигне таксе на српске производе на 100 одсто.

«ЕУ ради на реакцији поводом одлуке косовске владе да подигне таксе на српске производе на 100 одсто», речено је Танјугу у Бриселу.

ЕУ је 6. новембра већ затражила од косовских власти да хитно објасне одлуку о повећању такси од тадашњих 10 процената на увоз робе из Србије и Босне и Херцеговине.

Брисел је оценио да таква одлука ”подрива регионалну сарадњу и није у складу са принципима Споразума о стабилизацији и придруживању ЕУ и Косова.

”Ове одлуке су јасно кршење косовских обавеза унутар ЦЕФТА. ЕУ очекује од Косова, које тренутно председава ЦЕФТА, да се у потпуности усклади са својим овабезама и опозове ове мере”, поручила је тада портпаролка ЕУ Маја Коцијанчич.

И у изјави за Танјуг поводом увођења такси на робу из Србије Коцијанчич је подсетила на саопштење шефице ЕУ дипломатије Федерике Могерини дато након последње рунде дијалога 8. новембра, у којем се Косово и Србија позивају да осигурају ”услове погодне за дијалог и да се уздрже од речи, акција и мера које су у супротности са духом нормализације”.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »