Почаст хероини: Споменик Дијани Будисављевић на Савском кеју

Дијана Будисављевић, која је током Другог светског рата спасила 15.336 српске деце из усташких логора смрти у Независној Држави Хрватској, добиће споменик на Савском кеју.

(Фото : Лола Ђорђевић)

То је у среду одлучио Одбор за подизање споменика Дијани Будисављевић који је донео одлуку и о расписивању конкурса за идејно решење спомен обележја.

Председник Одбора Горан Весић изјавио је да је одлучено да споменик Дијани Будисављевић буде постављен на Савском кеју на левој обали Саве поред Споменика жртвама логора на Сајмишту.

«Одбор ће до краја ове године расписати међународни конкурс за идејно решење споменика Дијани Будисављевић. Очекујемо до средине године имамо изабрано решење за споменик како би оно било реализовано у другој половини године», рекао је Весић, саопштио је Секретаријат за информисање.

(Фото : Лола Ђорђевић)

Он је подсетио да је Дијана Будисављевић током Другог светског рата спасила 15.336 српске деце из усташких логора смрти у Независној Држави Хрватској.

«Деца коју је спасавала била су углавном са Кордуна и Козаре. Дијанина акција била једна од најтежих и по броју спасених најобимнијих хуманитарних акција везаних за концентрационе логоре у Другом светском рату. Сећањем на херојски чин Дијане Будисављевић боримо се против ревизије историје јер је све више покушаја у Хрватској да се смањи број жртвава у Јасеновцу као и да се овај страшни логор смрти прикаже као радни логор за забаву», поручио је заменик градоначелника Београда.

 

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »