Ђукић Дејановић на обележавању Светског дана детета у Скупштини Србије: Недовољно младих да се „одржимо“

Млади до 17 година чине само 17 одсто становништва у односу на општу популацију у Србији, изјавила је министарка без портфеља задужена за демографски развој и популациону политику Славица Ђукић Дејановић и додала да они који имају преко 65 година чине више од 20 одсто популације.

„То је апсолутно недовољно да се одржимо овде у Србији“, рекла је Ђукић Дејановић на обележавању Светског дана детета у Скупштини Србије.

Она је подсетила да је 1954.године Генерална скупштина Уједињених нација 20. новембар прогласила Даном детета када се сваке године поново подсећа на важност да се сваком детету обезбеди, између осталог, безбрижност и образовање.

„И агенда 2030 УН каже да свако дете треба да буде укључено у систем образовања који ће бити и обавезан и бесплатан у предшколском, основном и средњешколском узрасту“, рекла је Ђукић Дејановић.

Наводећи да Србија неретко констатује да нема довољно деце, Ђукић Дејановић је истакла да су због тога проналитетне мере изузетно важне и приоритетне.

Нагласила је и да је јако важно да дете буде заштићено и да његов интерес буде приоритет и у складу са тим позвала појединце, академску заједницу и све чиниоце да се придруже и помогну да закони који се доносе, а тичу се заштите права детета, буду што бољи.

Поводом Светског дана детета здања у Београду попут Дома народне скупштине светлуцају плавом бојом у складу са овогодишњим слоганом „Плаво за свако дете“.

Извор: РТС

фото: Танјуг

 

The post Ђукић Дејановић на обележавању Светског дана детета у Скупштини Србије: Недовољно младих да се „одржимо“ appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »