Црногорски покрет поднео кривичне пријаве због «дела против уставног уређења и безбедности»

Црногорски покрет поднео је кривичну пријаву против свештеника СПЦ из Котора Момчила Кривокапића, те историчара Чедомира Антића и Александра Раковића због, како су навели, «кривичних дела против уставног уређења и безбедности Црне Горе, изазивања националне, расне и верске мржње».

фото: ИН4С

Та «недела» Покрет им приписује на основу учешћа на скупу организованом под мотом «Покољења дела суде», 7. новембра у Будви, у знак сећања на ослобођење и уједињење Црне Горе и Србије.

У пријави се наводи да су Кривокапић, Антић и Раковић говорили на скупу у организацији «извесне НВО — Српски народ Боке».

Говорима на том скупу су, каже Црногорски покрет, позивали на довођење Црне Горе у положај потчињености и зависности, у конкретном случају према Србији.

Кривокапић је на том скупу рекао да «одреда људи не знају да Бока никада није била Црна Гора, а да су Грбаљ, Будва, Маине, Брајићи, Бечићи и Паштровићи — Бока Которска. Бока се ујединила са Србијом директно, а не преко Подгоричке скупштине», а то је, каже Покрет, недопустиво.

И онда је Кривокапић поручио, наводе из Црногорског покрета у пријави, «горе главу српски народе, горе главу српски народе Боке Которске, прошли су сви окупатори, па ће проћи и ови, ничија није горела до зоре».

Такође, поменута тројица, каже се у пријави, су изазивали верску мржњу.

Антић се окупљенима обратио преко видео-линка и, такође, изјавио — «они нису успели ни у чему другоме, осим да буду привезак и слуге моћних и силних на овоме свету», као и, «желим вам срећну стогодишњицу ослобођења и уједињења, желим свима вама више среће у овоме веку, и надам се да ћемо се ускоро видети када дође слобода, када дође демократија и Србин више не буде роб».

Историчар Александар Раковић из Београда, напомињу, такође преко видео-линка, изјавио је да смо «као народ прегурали у било којој српској земљи окупације које су трајале предуго и окупације које су трајале кратко. И овај покушај окупације идентитета у Црној Гори и српске Црне Горе неће бити вечан. Моја основна порука је — ујединићемо српске земље и ослободићемо српско море», навео је Црногорски покрет у пријави Врховном државном тужилаштву у Црној Гори.

Такође, то је подстицање на противуставно отцепљење Боке, као дела црногорске територије, и њено припајање, у овом случају Србији, што је такође, како су истакли, законски кажњиво.

Како се закључује, «пријављени наведена казнена дела не чине први пут, већ у континуитету, с крајње злим и задњим намерама довођења земље у стање хаоса, да би у нередовним приликама, стране силе, подржане изнутра, срушиле уставни поредак и завеле колонијалну управу у интересу Србије и Републике Српске».

Историчарима Чедомиру Антићу и Александру Раковићу изречена је раније мера забране уласка у Црну Гору, са образложењем да континуирано делују на угрожавању сигурности и безбедности Црне Горе.

Црногорски покрет је кривичну пријаву поднео Врховном државном тужилаштву у Подгорици, пренео је портал ИН4С.

 

Танјуг

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »