Проф. др Славица Ђукић Дејановић: У Србији је још увек срамота када вас боли душа

Свака четврта особа у Србији у неком периоду живота суочена је с неким менталним проблемом, а ситуацију погоршава то што је одлазак код психијатра и даље табу тема.

„У Србији је још увек срамота кад вас боли душа и људи гледају да кришом оду код терапеута“, изјавила је министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, психијатар Славица Ђукић Дејановић након симпозијума „Фармакотерапија у психијатрији“ у Београду.

Она појашњава да нема човека који у одређеним околностима не би могао имати крупан ментални проблем – психозу, када је човек отуђен од реалности, живи у неком свом свету, само што свако појединац има праг када му се тако нешто може догодити.

„Оно што је карактеристика модерног доба, па и у Србији, то је да су анксиозност и депресивност врло честе појаве. Међутим, дешава се да људи не одлазе код лекара, већ слушају савете пријатеља, комшија, како да их превазиђу“, рекла је Ђукић Дејановићева.

Додаје да се у Србији често на своју руку користе лекови за смирење, лекови који ублажавају напетост или за бољи сан, а честа је и њихова злоупотреба, што доводи до зависности и таблетоманије.

Особе с менталним сметњама данас прати стигматизација у друштву, посебно пацијенте с тешким менталним сметњама. Дешава се да се код таквих особа јавља и нежељено дејство лекова, те ходају ситним кораком, повијене главе, руку и ногу, те су још више изопштени из друштва.

„На срећу, ми данас имамо неупоредиво квалитетније лекове него раније. Још увек је срамота када вас боли душа. Млађа генерација разбија те предрасуде и на ментални проблем гледају као и на сваки други здравствени проблем“, нагласила је Славица Ђукић Дејановић.

Извор и фото: Танјуг

The post Проф. др Славица Ђукић Дејановић: У Србији је још увек срамота када вас боли душа appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »