Помпео предао престолонаследнику С. Арабије план заштите од напада поводом случаја Хашоги

У случају повећаног притиска на Мухамеда ибн Салмана, један од чланова владајуће династије проглашава се кривим за убиство новинара.

Саудијски краљ Салман ибн Абдулазиз ел Сауд и престолонаследник Мухамед ибн Салман користе план који је развио државни секретар Сједињених Држава ради заштите од скандала у вези са убиством новинара Џамала Хашогија, пише информативни портал Мидл Ист Ај ( Middle East Eye), позивајући се на извор у руководству краљевства.

16. октобра ове године. Амерички државни секретар Мајк Помпео посетио је Ријад. Током састанка са краљем и наследником, он им је лично предао план, којим је препоручио да за убиство окриве једног члана породице ал-Сауд који нема висок положај. Према овој публикацији, такав потез би уклонио сумњу са Салмана ибн Абдулазиза ел Сауда и Мухамеда ибн Салмана.

Према агенцији, лидери Саудијске Арабије још увек нису изабрали «кривца». Међутим, у случају повећаног притиска на Престолонаследника, постоји велика вероватноћа да ће «Помпео План» бити имплементиран.

«Нећемо бити изненађени ако се то ускоро деси», пише МИА.

Према Ројтерсу, утицајни представници породице ел Сауд желе да краљ одреди другог наследника, иако признају да се краљ неће тако лако одрећи свог вољеног сина. Према агенцији, међу могућим кандидатима за престо је и Салманов млађи брат и ујак Престолонаследника.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »