Лавров: Трговински ратови подривају светску економију

Трговински ратови који се одвијају кршењем норми Светске трговинске организације поткопавају светску економију, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров (Фото: Лола Ђорђевић)

„Трговински ратови који се започињу у супротности са правилима СТО, подривају светску економску архитектуру, стандарде о слободној трговини и конкуренцији“, рекао је Лавров на састанку Руског савета за међународне послове.

Трговински рат између Кине и Сједињених Америчких Држава почео је након што су 6. јула 2018. године те земље једна другој повећале царине на увоз робе. Сједињене Америчке Државе увеле су царину од 25 одсто на увоз 818 производа из Кине, укупне вредности од 34 милијарде долара годишње.

Као противмере Кина је увела царине од 25 одсто истог дана на увоз једнаке количине америчке робе. Крајем септембра ступиле су на снагу нове америчке царине у износу од 10 одсто за робу из Кине, чији је обим увоза 200 милијарди долара годишње. Кина је одговорила наметањем царина од 10 и 5 одсто на амерички увоз у вредности од 60 милијарди долара.

Спутњик

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »