Кад амбасадор Чепурин заигра српско коло(ФОТО)

Нераскидивом повезаношћу два једноверна народа одисала је синоћна свечаност у Руском дому поводом обележавања 85 –годишњице постојања овог најстаријег руског културног центра у Европи. Потврду ове нераскидивости, као и пријатељства два народа, синоћ је као много пута до сада дао амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин.

Обележавање 85 година Руског дома (Фото: Лола Ђорђевић)

Током свечаног пријема, амбасадор Чепурин је показао, да је током свог мандата савладао и наше коло.

Српски  уметнички ансамбал  „Талија“ са којим Руски дом има одличну сарадњу, синоћ је био задужен за улепшавање јубилеја. Док су сви очекивали да чланови ансамбла изађу на бину, они су се појавили иза леђа званица.

Уз прве тактове српског кола,чланови ансамбла су добили помало необично „појачање“.

Обележавање 85 година Руског дома (Фото: Лола Ђорђевић)

Супруга амбасадора Наталија је била међу првима које су се ухватили у коло, а онда је на опште одушевљење то урадио у амбасадор Чепурин, чији су пример потом следиле остале званице.

Изасланик председника Србије Никола Селаковић је такође показао своје играчко умеће, а за њим нимало нису изостајали директорка Руског дома Надежда Кушченкова са једне стране и менаџер руске школе Валентина Терешкова Бошко Козарски са друге стране.

Обележавање 85 година Руског дома (Фото: Лола Ђорђевић)

Пријем у Руском дому је током целе вечери одисао атмосфером пријатељства два народа. Руске и српске песме, руске и српске игре, руски и српски извођачи, учинили су јубилеј руског културног центра фантастичним.

Свечаним пријему у Руском дому у част 85. Година постојања најстарије руске културне институције ван граница Русије, пореди засланика предедника присуствовали су и министри у српској влади, Ненад Поповић, Владан Вукосављевић и Зоран Ђорђевић, црквени великодостојници, као и бројни представници јавног, културног и привредног живота Београда и Србије.

Обележавање 85 година Руског дома (Фото: Лола Ђорђевић)

Посебни гости били су представници руске дијаспоре широм света, као и заменик директора „Росотрудничества“ Александар Радков, који је пренео честитке које су, између осталих, поводом јубилеја Руском дому упутили руски министар спољних послова Сергеј Лавров, председница Савета федерације, Горњег дома руског парламента, Валентина Матвијенко и руски патријарх Кирил.

Директорка Руског дома Надежда Кушченкова уручила је министрима Вукосављевићу, Поповићу и Ђорђевићу јубиларне медаље Руског дома. Награде су добили и патријарх српски Иринеј, Никола Селаковић, саветник у компанији НИС — Гаспромњефт, Јевгениј Кудинов и руски амбасадор у Србији Александар Чепурин. Уметнички директор хора „Александров“, пуковник Генадиј Сачењук и солисткиња ансамбла „Пјатницки“, Александра Перјакова награђени су медаљама „Росотрудничества“.

Обележавање 85 година Руског дома (Фото: Лола Ђорђевић)

Величанствени хор „Александров“ и ансамбл „Пјатницки“ извели су мини концерт на одушевељење присутних.

Подсетимо, вечерас у Сава центру ова два ансамбла уприличиће гала концерт поводом јубилеја Руског дома.

текст: Лола Ђорђевић

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »