Дачић: Нека се не секирају, они су већ сви у Интерполу — на потерницама!

Министар спољних послова Ивица Дачић је изјавио да је одбијање да Косово буде примљено у Интерпол велика победа Србије и упитао где је тих 116 земаља о којима прича Приштина да су признале тзв. независно Косово и навео да се види ко је говорио истину, а ко је лагао.

Ивица Дачић (фото: Лола Ђорђевић)

 

Дачић је на заједничкој конференцији за новинаре са председником Србије Александром Вучићем рекао да се показало да не може ништа више на силу да се постигне и да не може ништа да се уради без Србије, као и да се показало да није довољно да неке велике силе пошаљу захтеве и да сви трком испуне и подрже те њихове захтеве.

Како је истакао, није време за еуфорију, али и да је „лепо рекао“ Приштини да се не пријављују, јер ће да се обрукају и срамоте, па сада нека објасне своме народу на КиМ шта се десило и где је тих 116 земаља што су признале ту такозвану независност.

Према његовим речима, 36 гласова им је фалило да победе, а поставља се питање где је тај списак од 116 земаља и да ли смо ми можда лагали када кажемо да земље повлаче признаје тзв независног Косова.

„И они на КиМ могу да виде ко је говорио истину, а ко је лагао“, рекао је Дачић.

Министар спољних послова је указао и на само гласање и да се министар унутрашњих послова Небојша Стефановић бунио што је одређена пауза између два круга гласања, како би велике силе покушале нешто да среде, и затражио повреду процедуре што је одбијено, али да им ни то није помогло да Косово уђе у Интерпол.

У том смислу Дачић се осврнуо и на понашање неких земаља, апострофирајући Аустрију односно канцелара и вицеканцелара Себастијана Курца и Хајнца Кристијана Штрахеа речима „није им ни Курц помогао“.

Дачић је рекао да је канцелару Аустрије приликом његове недавне посете Београду рекао да не треба да буде на страни губитника, а да Штрахе „има да појасни Србима“ зашто је обећао да ће гласати против пријема Косова у Интерпол а обећање није испунио,упитао да ли су Срби у Аустрији гласали за њега или Албанци уз поруку да ће бити још избора.

«Ти си слагао Србе — ни Курц није бољи — он је гори» додао је Дачић.

Како је рекао синоћ је звао председника Србије и поручио му да је бројка 56 и да је тако и било, да је 56 земаља гласало против и додао да је Србија озбиљна земља и ради са земљама које неће подлећи притисцима.

«Не могу да се не радујем јер знам против кога смо се борили — најмоћнијих земаља на свету» рекао је Дачић који је захвалио свим земљама које су гласале против пријема.

Према његовим речима оне нису гласале на тај начин само због Србије већ и због тога што знају да су следеће на реду, уз оцену да је гласање у Интерполу победа међународног права.

Дачић је захвалио председнику Србије на томе што је разговарао са људима који воде државе и које су нам биле важне у овом процесу, Стефановићу који је издржао све притиске и радио на томе да исход буде овакав какав је, министарству које води и премијерки Ани Брнабић која је разговарала са својим колегама.

«Ово је победа за наш народ, за нашу државу», рекао је Дачић и додао да не зна колико ће сада Приштина још да додатно повећа таксу на робу из централне Србије и упитао да ли су мислили да ћемо због тога одустати од борбе да не уђу у Интерпол.

Интерпол је полицијска организација, навео је, упитао и зашто су се уопште борили да уђу у њу када су они сви већ тамо — сви се налазе на потерницама Интерпола и додао:

«Према томе немој да се секирају — Интерпол је њихов».

 

Спутњик/Танјуг

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »