Чак 20 одсто европског становништва живи на ивици сиромаштва, а у Европи се годишње баци 80 милиона тона хране

Чак 20 одсто европског становништва живи на ивици сиромаштва и нема редовне оброке, и поред тога што се у Европи годишње баци 80 милиона тона хране, изјавио је данас председник Европске федерација банке хране (ФЕБА) Жак Ванденшрик на конференцији «Лидери трансформације друштва».

(Фото: Лола Ђорђевић)

«Храна је важна свима нама, чак још важнија онима који не могу да је приуште. Око 20 одсто европског становништва живи на ивици сиромаштва, то је велики проблем нашег друштва», истакао је Ванденшрик.

Како каже, ако Европа хоће да буде лидер у достизању циљева одрживог развоја из Агенде 2030 УН мора да реши питање хране.

«Бацање хране је скандал, и етички, и друштвени, скандал по питању животне средине и привредни скандал», поручио је Ванденшрик.

Додао је да се велики део хране баца и пре него што дође до потрошача, као и да је бацање хране трећи највећи загађивач животне средине.

Он је напоменуо да ФЕБА има велики број банака хране у 23 земље у Европи, међу којима је и Србија.

«Поделимо четири милиона оброка дневно. Процена је да би од 80 милиона тона хране могли да повратимо годишње 20 милиона», рекао је Ванденшрик.

Напоменуо је да у Европи има довољно хране која је доступна у Европи коју треба скупити.

«То је питање солидарности», додао је Ванденшрик.

Конференцију «Лидери трансформације друштва» организује Адриамедиа група, у сарадњи са Министарством пољопривреде, Министарством заштите животне средине, Министарства за европске интеграције и Министрства без портфеља за регионални развој, као и Привредном комором Србије, АмЦ хам, Хемофармом, Атлантик групом и другим партнерима, преноси Танјуг.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »