Вучић: Нема наставка дијалога док Приштина не повуче мере

Председник Србије Александар Вучић поновио је вечерас да неће бити никаквог наставка дијалога док Приштина не повуче своје мере, мислећи на додатни порез од 10 одсто колико је Приштина увела на робу из Србије и БиХ.

„Ми смо спремни да у сваком тренутку причамо. Али како да причамо када неко после12 година (од потписивања споразума ЦЕФТА) неће да спроводи у дело нешто што су потписали. Одакле поверење да неће да погазе било какви други договор“, рекао је Вучић.

Упитан за „непристојну понуду“ да Србија настави дијалог са Приштином, а да заузврат добије отварање нових поглавља о чему су писали поједини медији, Вучић је казао да свакодневно слуша жеље западног света да настави разговоре без обзира на то што Приштина неће да повуче своје мере.

„Ја сам донео одлуку да не разговарамо док не повуку своје мере. Рекао сам то јавно у Бриселу: Сваког дана сам под неком врстом, не могу да то назовем притиском, јер је то посао који радим“, истакао је Вучић.

Вучић је на констатацију да то неки зову „штап и шаргарепа“, рекао:

„Да будем искрен негде имате границу, границу која значи да неко мора да поштује правила и норме које су потписали, споразуме које су потписали. Знао сам ја, од почетка сам говорио да ћемо се ми држати Бриселског споразума, а Албанци неће. Знао сам да неће ићи у формиање ЗСО“, указао је Вучић.

Вучић је рекао да нико не врши притисак на Приштину, јер би, да тај притисак постоји, „истог секунда све применили“.

Вучић је додао да Приштина ради то што ради и у вези повећања такси, и енергетике, и најаве формирања војске да би се са једне стране урушио дијалог, а онда, што је још горе, да се не би дошло до компромисног решења јер је некоме потребан стални, латентни сукоб Срба и Албанаца.

Вучић је упозорио и да тај латентни сукоб, може да се претвори и у отворени сукоб пре или касније само зато што то неко хоће споља и са албанске стране.

Председник Србије је објаснио да је ЦЕФТА споразум потписан 2006. године, да се примењује 12 година, да је тржиште регионално функционисало…

Како је рекао, онда је Приштина одједном – ваљда што ми радимо свој посао и боримо се за интегритет Србије – одлучила за деструктивно понашање.

Како је истакао, то што је Приштина урадила није могуће по међународном праву и споразумима који постоје.

Вучић је рекао и да је у Бриселу разговарао са високом представницом ЕУ Федериком Могерини и косовским председником Хашимом Тачијем, да је поновио да је Београд спреман за разговоре и компромис, али и да постоје ствари које не можемо да толеришемо.

„Ја се никад никоме не жалим на ствари у региону, али то је (увођење додатног пореза) једина ствар коју сам рекао Ангели Меркел током недавног сусрета у Паризу“, рекао је председник, и објаснио да и поред става немачке канцеларке о Косову, који је свима јасан, за њу је неприхватљива идеја да се толико крши међународно право предузетим мерама.

Вучић је указао и на друге ствари које ради Приштина, наводећи и скору законску норму по којој ће се затвором кажњавати ако се лоше говори о ОВК, па најаве формирања такозване војске Косова и слање пука те војске на север КиМ.

Упитао је за кога спремају ту војску сем да пуцају на Србе.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »