Велика европска банка опрала 150 милијарди долара у Америци

Узбуњивач који је открио да је „Данске банк“ била укључена у наводно прање новца изјавио је данас да је једна велика европска банка помогла у обради сумњивих трансакција у вредности до 150 милијарди долара, у шта су, како тврди, биле умешане и две америчке банке.

Трансакције, у укупној вредности од 200 милијарди евра (228,5 милијарди долара), реализоване преко сићушне подружнице „Данске банк“ у Естонији у периоду од 2007. до 2015. године, изазвале су покретање истрага у Данској, Естонији, Британији и САД у нарастајућем глобалном скандалу, подсећа Ројтерс.

Узбуњивач Хауард Вилкинсон, бивши директор у филијали „Данске банк у Талину“, рекао је на сведочењу пред данским парламентом да је још неколико кредитора учествовало у тим трансакцијама реализованим преко естонске подружнице, и да су међу њима две велике америчке банке и филијала једне велике европске банке у САД.

Претпостављам да је 150 милијарди долара прошло кроз ту конкретну банку (европску банку) у САД, изјавио је овај Британац, не откривајући, међутим, име те банке.

Нико заиста не зна где је тај новац завршио. Све што знамо је да су га последњи видели људи из те три велике банке у САД. Они су били последњи контролни пункт, и када је та контрола оманула, новац је ушао у глобални финансијски систем, изјавио је он.

„Данске банк“ је преко естонске подружнице користила глобално присуство „Дојче банке“, „ЈП Морган Шејса“ и „Америчке банке“ како би, у име својих клијената, стране валуте конвертовала у амерички долар од 2007. до 2015. године, тврде неименовани извори за Ројтерс.

„Дојче банка“ и „ЈП Морган“ одбили су да коментаришу такве тврдње, док у „Америчкој банци“ нису били одмах доступни за коментар, наводи британска агенција.

Вилкинсон, који је у парламенту рекао и да му је „Данске банк“ понудила новац у замену за ћутање, не очекује да ће истрага у овом случају игде одвести.

Ево нас на крају 2018. године, а разговарамо о прљавом новцу из периода од 2007. до 2015. године. Нема никакве шансе да се том новцу уђе у траг и да било који криминалац изгуби и један цент, закључио је он.

 

Спутњик

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »