Томић: Јавни сектор може у енергији да уштеди 123 милиона евра

Јавни сектор може да уштеди 123,4 милиона евра годишње улажући у енергетску ефикасност, каже председница Парламентарног форума за енергетску политику Србије Александра Томић.

Отварајући 6. састанак форума у Скупштини Србије, Томићева је истакла да се на сваких 50 динара инвестиција у енергетску ефикасност оствари уштеда од једног киловат часова.

Процењује се, каже Томић, да би за рехабилитацију јавних зграда било потребно око 1,2 милијарде евра, док се трошкови енергије у тим објектима крећу око 270 милиона евра годишње.

Према њеним речима, од 2015. године до данас преко Фонда за унапређење енергетске ефикасности кренуло се са реализацијом 39 пројеката у јединицама локалне самоуправе где су просечне уштеде у већ спроведеним пројектима износиле 40 процената.

Како каже, Влада Немачке пружа драгоцену помоћ и подршку Србији у тој области, али и када је реч о одрживом развоју, јер, како истиче, мале државе као што је Србија морају да држе корак у погледу иновативне енергетске транзиције.

“Ми већ сада можемо да сагледамо да ће Србија бити све значајнији партнер Немачкој која је лидер у свету нових технологија, јер се Србија све брже пење на светској лествици у софтверској индустрији без којих одрживи развој и енергетска транзиција постају незамисливи део енергетске политике у Европи”, рекла је Томићева.

Томић је додала и да је за Србију у тренутку политичких тензија веома значајна помоћ Немачке, да не застане у европским интеграцијама, и да помогне да се одблокирају процеси који је на том путу успоравају.

 

 

 

Извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »