Недимовић: Што се тиче поглавља 12 Србију чека пакао

Предлог измена Закона о безбедности хране, који садржи све тековине Европске уније, требало би да буде усвојен на пролеће у Скупштини Србије, када почне редовно заседање, изјавио је данас министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Недимовић је на панелу „Пут ка европској будућности Србије – измене закона као услов трансформације друштва“ на конференцији „Лидери трансформације друштва“ казао да је Влада Србије усвојила измене закона о безбедности хране, о којима ће се расправљати у Скупштини у марту, јер се сада очекује и усвајање буџета за следећу годину.

„Министарство је прихватило скоро све сугестије о изменама закона о безбедности хране које је добило током јавне расправе, а оне које нисмо, прихватићемо највероватније преко амандмана у скупштинској расправи“, рекао је Недимовић у уводном излагању.

Недимовић је најавио да ће се од 2019. говорити о безбедности хране и додао да су неке ствари спремне, али да што се тиче преговора са ЕУ, односно поглавља 12, Србију „чека пакао“.

„Све што знамо мораћемо да променимо, то ће болети и коштати, али ако је на крају циљ који ће се исплатити, онда је све то исплативо“, истакао је Недимовић.

Захвалио је организаторима конференције на којој се говори о управљању отпадом, за шта је навео да су важне ствари за пољопривреду, о чему, каже, људи мало знају.

„То се доживљава као да није битно, да је вишак. Овде се све завршава на томе да све што је вишак заврши у канти, у најбољем случају, јер често заврше на кантама или неком трећем месту, у каналу или слично, почевши од отпадака хране, па до животиња“, навео је министар.

Додао је да се треба навикнути да је и оно што остане од пољопривреде отпад и да на одређен начин с тим треба поступати.

Како је навео, Влада је оформила Савет за филантропију, који се, између осталог, бави и храном, а један од резултата требало би да буде да се омогући да се храном може „оперисати и након истека рока“.

Додао је да ће Министарство пољопривреде у Савету заузимати становниште да је на поклањање хране непотребно опорезивање и додаје да се на неки начин то мора подстакнути, да ли пореским олакшицама или на неки други начин.

 

Пиромани на њивама остају без подстицаја државе

Министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић је најавио данас да ће већ следеће године у сарадњи са институтом Биосенс моћи преко сателитских снимака да се утврди ко пали ватру на пољопривредном земљишту и да такви пољопривредници више неће моћи да добију подстицаје државе.

„Следеће године ћемо са Биосенсом направити нешто да можемо сваку њиву да видимо, да ли је неко палио или није. Ако је палио, онда можемо тај алат да користимо у управном поступку и да тог човека и казнимо, тако што ће ући у пасиван статус по питању подстицаја државе“, рекао је Недимовић на конференцији „Лидери трансформације друштва“ у Београду.

Истакао је да му се чини да када долази у Сремску Митровицу као да је „завладао Нерон“ (римски император који је наводно запалио Рим): „Све живо попалише, не можеш да приђеш“.

„Е, нећеш моћи, фрајеру, више ни да узимаш подстицаје, јер не можеш да очекујеш од мене, ако све око себе кршиш и ломиш, да те још наградим подстицајима“, поручио је министар.

Каже да се паљењем уништава пољопривредно земљиште које је вредан ресурс, и подсетио да је до сада пуно људи погинуло због паљења.

 

 

 

Извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »