Краљ Салман подржао принца

Саудијски краљ Салман одржао први значајан говор откако су саудијски агенти убили новинара Џамала Кашогија и у том говору подржао је сина.

Наиме, краљ је пружио подршку свом сину престолонаследнику Мохамеду Бин Салману, али није поменуо оптужбе на рачун принца за ког се сматра да је наложио то убиство.

У данашњем говору, краљ је изнио приоритете краљевине у наредној години, фокусирајући се на питања као што је рат у Јемену, безбедност Палестинаца, стабилност на нафтном тржишту, супротстављање противничком Ирану и отварање нових радних места за Саудијце, преноси АП.

Краљ није поменуо критике на чијем се удару нашао принц престолонаследник Мохамед бин Салман, већ је само рекао да је сина саветовао да се усредсреди на развој способности саудијске омладине.

Подсетимо, Кашоги, новинар «Ваингтон поста» саудијског порекла нестрао је након што је ушао у конзулат Саудијске Арабије у Истанбулу 2. октобра. Званични Ријад дуго је ћутао о том случају, док на крају није пристао да дозволи турским истражиоцима да уђу у зграду конзулата.

До тада су, сматрају многи аналитичари и медији, који су се позвали на изворе из истраге, Саудијци имали довољно времена да почисте све доказе. Када је постало јасно да Кашоги више није жив, из Саудијске Арабије је саопштено да је он убијен грешком, приликом истраге и испитивања које је кренуло у погрешном правцу.

Наводно су све извшили саудијски обавјештајци који су се «одметнули», односно Ријад тврди да о томе ништа није знао. Они су ухапшени али је остало питање ко је то наредио. Саудијски тужилац тврди да је реч о обавјештацу који је водио «истрагу» о Кашогију, који је на крају раскомадан. Међутим, многи у свету нису «купили» ту причу и сматрају од почетка да иза свега стоји Бин Салман, који је већ запао за око јавности након налога да се ухапсе његови супарници у трци за престо.

На послетку је и америчка ЦИА закључила да је принц Мохамед наложио Кашогијево убиство.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »