У Немачкој предложили Украјини спас федерализацијом

Русија никада неће ићи према плановима Запада и неће дозволити да се југословенски сценарио понови у Донбасу, рекао је немачки политички аналитичар Александар Рар, а преноси дописник ПолитНавигатора.

Према речима стручњака, у случају повратка ДНР и ЛНР у Украјину, почиње репресија локалног становништва.

«Русија одбија да се сложи са косовском опцијом за Донбас. Она би значила улазак мировњака у Донбас, разоружавање свих «сепаратиста и побуњеника», стварање полицијских снага, преузимање власти, а онда би цели регион вратили Украјини. Ово је план Запада, с обзиром на то како се Минск договори тумаче на Западу. Русија то никада неће учинити, неће предати своје људе, схватајући да ће многи од њих бити кажњени од стране украјинских власти, украјинске војске или специјалних служби јер су били ван Украјине пет година», рекао је Рар.

Он као једини излаз из тренутне ситуације види федерализацију Украјине према немачком или швајцарском моделу.

«Ово је сложена држава са популацијом која није хомогена, као у другим земљама. Због тога сам увек нудио Украјини немачки модел федерације. Да, нека пребројавају новац у Кијеву и контролишу војску, безбедносна питања и спољну политику, али је неопходно дати аутономију овим огромним регионима и као у Швајцарској, говоре на различитим језицима, али би и даље живели у једној држави. Украјина, као држава, је негде и постојала негде, али као народ тешко — из једноставних и објективних историјских разлога», нагласио је Рар.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »