Москва: „Турски ток“ доприноси европској енергетској безбедности

Гасовод „Турски ток“ даје реалан допринос европској енергетској безбедности, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„То је реалан допринос енергетској безбедности, јер за врло кратко време тај гасовод неће ићи само у Турску. Он неће само доприносити развоју турске економије, већ ће проћи даље ка европским потрошачима“, објаснио је Песков у интервјуу за телевизију „Русија 1“.

Он је додао да то није популистички приступ енергетској безбедности у Европи и да сада многе земље траже да и до њих дође неки крак гасовода.

Јуче је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров коментарисао могућност да део „Турског тока“ прође кроз територију Србије.

Он је нагласио да се тренутно разрађују различите могућности проширења гасовода „Турски ток“ на европској територији, укључујући и преко руте Бугарска-Србија-Мађарска, са излазом на дистрибутивни центар за гас у Баумгартену у Аустрији.

Председник Русије Владимир Путин ће заједно са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом путем телемоста 19. новембра учествовати на церемонији завршетка изградње морског дела гасовода „Турски ток“.

Пројекат „Турски ток“ подразумева изградњу гасовода који се састоји од два крака капацитета по 15,75 милијарди кубних метара. Предвиђено је да први крак испоручује гас турским потрошачима, а други да снабдева гасом земље Јужне и Југоисточне Европе.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »