Gornji Milanovac: Simbol grada ugrožen zbog malverzacija bahatih i nesposobnih

– Posle neozbiljnog, tendencioznog i dobrim delom sumnjivog tumačenja uzroka koji su doveli do prodaje Norveške kuće od sekretara Norveškog društva, Dragana Markovića, imali smo priliku da čujemo isto takvo tumačenje rešenja problema predsednika naše opštine Dejana Kovačevića – rekao je Nenad Gojković ispred Saveza za Srbiju – Gornji Milanovac, na konferenciji za novinare.

On je rekao da istupanje u javnost predsednika opštine povodom prodaje Norveške kuće nije bilo potkovano nijednom činjenicom.

– Njegovo istupanje u javnosti ovim povodom nije bilo potkovano ni jednom činjenicom, a očigledno ni namerom da se i praktično iznađe rešenje za ovaj problem. Tek iz izjava izvršitelja i advokata oštećenih radnika najzad smo saznali pravu istinu. Ovo je još jedan dokaz da čelnici grada bez ikakve kompetencije, po ustaljenom maniru samoreklamerstva koje nikakve veze nema sa realnošću, brinu jedino o ličnom imidžu i rejtingu svoje partije, i ne shvatajući odgovornost za odluke koje donose i opšti društveni interes – kazao je Gojković.

On je istakao da Savez za Srbiju G. Milanovac zahteva od nadležnih organa da sprovedu istražni postupak kojim će se utvrditi i lična odgovornost sekretara Norveškog društva.

Nenad Gojković

– Savez za Srbiju Gornji Milanovac zahteva od nadležnih organa da sprovedu istražni postupak kojim će se utvrditi i lična odgovornost sekretara Norveškog društva koji je u svojoj izjavi, a na osnovu onoga što proističe iz objašnjenja pravnih zastupnika oštećenih radnika, izmanipulisao javnost. Predsedniku opštine preporučujemo da se pre istupanja u javnosti informiše o temi koju komentariše, i konsultuje sa nekim stručnijim od sebe u cilju iznalaženja rešenja za probleme u opštini. Takođe, da ubuduće manje bude posvećen olakom davanju obećanja koje nije u mogućnosti, a možda i nameri, da sprovede. Shvatajući da on to radi po uzoru na svoje kolege, a pre svega predsednika svoje stranke, smatramo da gospodin Kovačević ipak treba da povede računa da se u ovom slučaju radi o manjoj sredini u kojoj istina mnogo lakše nalazi put do javnosti. Zahtevamo da javnost sazna ko je smeo, i uz kakvo obrazloženje, da založi Norvešku kuću stavljanjem pod hipoteku – kazao je Nenad Gojković i ujedno pozvao sve sugrađane da se “priključe u odbrani ovog istinskog spomenika kulture, kao i prijatelje iz Norveške ambasade, da kao i mnogo puta do sada pomognu”.

Kristina Milošević

Kristina Milošević, predsednica Udruženja građana “Mladi Milanovca” i članica Saveza za Srbiju na republičkom nivou, kaže da je skandalozan i sraman čin besramno licitirati za spomenik kulture kao i da je “neko sredio situaciju” i da na taj način prikuplja političke poene.

– Samo želim da naglasim koliko je besramno licitirati za spomenik kulture toliko je i besramno objašnjavati da je neko sredio situaciju samo da bi sebe reklamirao, a samim tim je i predsednik opštine. Ovo mora da naiđe na osudu i da izađe u javnost da je to skandalozan čin. Mi smo u opštini Gornji Milanovac građani, gde su ti isti građani gradili Norvešku kuću u saradnji sa Norvežanima. Prikupljanje političkih poena na taj način je sraman čin – kazala je Milošević.

Vladimir Radosavljević, predstavnik USS Sloga, smatra da predsednik opštine problem sa Norveškom kućom shvata nonšalantno i tako ga je obrazložio u svom nastupu. On ističe da predsednik bi trebalo malo bolje da se pripremi pre sledećeg nastupa.

– Potraživanja koja postoje su realna potraživanja radnika koji nisu plaćeni za svoj rad. To je prva nezakonita stvar koju vidimo u ovom slučaju. Cela ova priča obiluje bezakonjem i prava je slika i prilika našeg pravnog sistema. Ono što je uradio predsednik opštine je prava slika ove vlasti. Imamo izvršne presude i na njih i odluke suda ne sme da utiču ni političke stranke, ni Vlada Srbije kao ni jedan državni organ. On to shvata tako nonšalantno i tako je obrazložio u svom nastupu da će on to srediti, kao što i njegov predsednik sve tako sređuje mimo institucija ove države. Neshvatljivo je da jedno društvo raspolaže sa takvom imovinom i od takvog značaja. Tražimo od nadležnih organa da sve dobro preispitaju. Poručio bih predsedniku opštine da se ne zaleće, jer ovo je mala sredina i sve se zna, i znaju se njegovi interesi u celoj priči, i još jednom bih mu poručio da se pripremi malo bolje pre sledećeg nastupa – rekao je Radosavljević.

Nebojša Stanković iz OO Srpskog pokreta Dveri u Gornjem Milanovcu je kazao da mu nije jasno da neko tako raspolaže sa imovinom koja je godinama sticana.

– Ne mogu da shvatim da može nešto tako olako da se kupuje-prodaje i raspolaže sa nečijom imovinom koja je godinama sticana, kao što je na primer ove godine bio slučaj sa apotekom, a sad sa Norveškom kućom. Po uzoru na svoje rukovodioce u Beogradu tako se lako poseže za nečim što je godinama stvarano. Mi koji smo ’85-’86 godine učestvovali u izgradnji Norveške kuće, dobili smo zahvalnice sa slikom Norveške kuće, ko je koliko mogao dao je novca. Mi Milanovčani smo to pravili – rekao je Stanković.

U Savezu za Srbiju su rekli da je grupa, kako kažu, kompetentnih sugrađana podnela peticiju nadležnima za proglašenje Norveške kuće spomenikom kulture, a lokalni odbor SZS Gornji Milanovac tim povodom daje im punu podršku.

Ova vest Gornji Milanovac: Simbol grada ugrožen zbog malverzacija bahatih i nesposobnih je objavljena na Savez za Srbiju.

Source: Савез за Србију (https://savez-za-srbiju.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »