Дачић: Власт у Загребу рехабилитује усташтво

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оценио је да одсуство реакција хрватских званичника на изложбу у Сабору показује да се владајућа елита упорно труди да рехабилитује усташтво.

Ивица Дачић (Фото: Лола Ђорђевић)

„Дочекали смо да се злогласни слоган (За дом спремни) после Јасеновца нађе усред хрватске скупштине, која је метафора власти сваке државе. Ако за званичнике у Загребу то није проблем, онда је јасно да се та слика у Сабору нашла с одобравањем владајуће елите која се упорно труди да рехабилитује усташтво“, рекао је Дачић за „Вечерње новости“.

У Хрватском сабору отворена је изложба, уочи Дана сећања у Вуковару, на којој се нашла и фотографија француског војника са усташким знамењима и поздравом „За дом спремни“.

Новости пишу да је хрватски премијер Андреј Пленковић рекао да ништа не зна о томе, док је председник Сабора одсутан, на путу, у Италији, преноси Спутњик.

„Не чуди њихово ћутање, на овом примеру поново капитулира ЕУ, која тишином практично аболира антицивилизацијски и антиевропски чин. Овај бесрамни чин треба посматрати исто као да је неко усред Бундестага окачио сликарско платно са свастиком и ’Зиг хајл‘“, рекао је Дачић.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »