Ништа од „Трампове“ базе у Пољској

Американци не желе базу „Форт Трамп“ на територији Пољске, пише пољски лист „Онет“, позивајући се на неименоване изворе.

„Пољска је спремна да напусти првобитну концепцију ’Форт Трампа‘ у корист друге форме америчког војног присуства. Према подацима наших извора, питање повећања броја америчких војника је вероватно решено, али Американци имају неколико услова“, наводи се у саопштењу.

Према подацима портала, на територији Пољске треба да буду распоређени „амерички елементи командне и обавештајне структуре и америчка складишта оружја и муниције“.

„Према речима наших извора, у овом тренутку такву концепцију разматрају Пољска и САД“, наводи се у саопштењу.

Према подацима „Онета“, концепција распоређивања сталне војне базе у Пољској, о чему се раније говорило, практично је неостварива.

„Обе стране, ипак, траже компромис који ће повећати америчко војно присуство у Пољској“, пише у саопштењу.

Подсетимо, из САД се у четвртак вратио министар одбране Пољске Мариуш Блашчак. Он је, између осталог, имао састанак са шефом Пентагона, на којем су разговарали о америчкој бази у Пољској.

„Наш предлог је дочекан са великим одобравањем. Ми имамо конкретне америчке предлоге и ми ћемо их оценити“, рекао је Блашчак.

Раније је Пољска предложила Сједињеним Америчким Државама да на сталној основи размести у земљи америчку оклопну дивизију, преузимајући на себе трошкове од око 1,5-2 милијарде долара.

Спутњик

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »