Меј: Нисам «модерни Чемберлен»

Британска премијерка Тереза Меј одбацила је оптужбе да представља «модерног Невила Чемберлена», премијера који се, годину дана пре избијања Другог светског рата, хвалио да је обезбедио мир са Хитлеровом Немачком.

foto: printskrin Jutjub

Неки посланици премијеркине Конзервативне странке за њен план напуштања Европске уније тврде да је капитулација, која ће учинити да Британија и по напуштању тог блока у марту 2019. године, и даље буде подређена правилима ЕУ.

Упитана да ли себе сматра «модерним Чемберленом», Тереза Меј је за радио Ел-Би -Си изјавила: «Не, и разлог за то је следећи: Нећемо бити заувек приковани за нешто што не желимо».

Ројтерс подсећа да је Чемберлен 1938. године по повратку из Немачке. машући текстом споразума који је потписао са Хитлером, а за који је рекао да обезбеђује «мир за наше време».

Тај споразум се убрзо показао безвредним и сматра се неуспешним покушајем попуштања Немачкој.

Чемберлен је, по избијању рата, смењен 1940. године и на његово место дошао је Винстон Черчил.

Док британски медији спекулишу да би још министара могло да поднесе оставку због договора о Брегзиту, Мејова наставља да брани свој договор са Европском унијом.

У центру пажње медија је министар за заштиту животне средине Мајкл Гоув, за којег многи сматрају да разматра напусти владу.

Мејова је наводно понудила Гоуву место министра за Брегзит, али је он то изгледа одбио јер премијерка одбила да му дозволи да промени услове договора о Брегзиту, наводи Си-Ен-Ен.

На питање новинара Еј-Би-Сија да ли су ти наводи тачни, Мејова је рекла да не говори о стварима које се тичу реконструкције њеног кабинета додајући да ће убрзо именовати новог министра за Брегзит.

Мејова је истакла да верује да је њен договор о изласку Британије из ЕУ «заиста најбољи договор за Британију».

Британска премијерка је раније поручила да ће се борити да сачува свој договор о Брегзиту са Европском унијом јер верује да је он у најбољем интересу грађана.

Упозорила је да, ако се не настави са тим споразумом, нико не може са сигурношћу да зна које ће последице уследити. Био би то корак ка неизвености, додала је Мејова.

Мејова је раније рекла посланицима да имају јасан избор – или да подрже њен споразум о Брегзиту, или да Европску унију Велика Британија напусти без споразума, или да Брегзита уопште не буде.

Европска комисија и Велика Британија постигле су у среду договор о условима за повлачење те земље из ЕУ.

Неколико британских министара је након тога поднело оставке, међу њима и министар за Брегзит Доминик Раб, а у знак протеста због споразума премијерке Терезе Меј с Бриселом о изласку Велике Британије из Европске уније.

Танјуг

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »