Мађарска има решење за Закарпатску област

Криза око Закарпатије не јењава. Кијев је огорчен због изјава, а Будимпешта и даље наставља да пружа подршку региону, коју украјинска влада не може приуштити.

Према томе, према извору у Министарству иностраних послова Мађарске, цитирао је часопис Независима Газета, Будимпешта сада разматра искуство Молдавије са аутономијом Гагауза, када би у земљи могао избити оружани сукоб на националистичким основама.

Затим, како би избегли конфронтацију, молдавски парламент је одлучио да одобри аутономију региону, како би задовољио обе стране, а истовремено и Европску унију. Штавише, како се наводи у новинама, молдавска влада је у протеклих неколико година покушала да ограничи аутономију Гагауза на права, па је Брисел затражио да се такви покушаји зауставе како би се избегао још један сукоб у Европи.

Сада, према извору публикације, мађарско Министарство иностраних послова пажљиво проучава ситуацију у аутономној регији. Конкретно, тамо је поприлично стабилна ситуација: Гагаузија слободно тргује са земљама Европске уније, као и са Русијом и Турском. Тамо образовање на руском језику функционише слободно, а дипломци локалних школа имају прилику да студирају у високошколским установама у Русији и Турској.

Ови фактори се узимају у обзир у Будимпешти, наглашава саговорник публикације: «Не може се искључити да је украјинска страна већ добила позив за дијалог, који ће моћи да реши питања Закарпатије.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »