Гојковић: Макрона ћемо дочекати домаћински и величанствено

Критике примам радо, нисам недодирљива, али и други морају да буду спремни за то, јер политика није бајка. Неки су, међутим, врло осетљиви на критику или увреду, а кад вређају њиховог коалиционог партнера иза чијег имена су изашли на изборе, подразумева се да седе и да гледају своја посла, каже Маја Гојковић, председница Народне скупштине Србије, поводом замерки које јој је упутио Расим Љајић, потпредседник владе и лидер СДПС-а. Додаје да није ништа погрешно, ни другачије, урадила када је дозволила постављање посланичког питања о Љајићу, као и да је исправно реаговала на ултиматум који јој је поставио Муамер Бачевац, посланик СДПС-а, јер „то није била претња и ултиматум председнику парламента, него држави Србији, а ја сам ту колатерална штета”.

* Љајић вам је замерио што нисте реаговали кад је Војислав Шешељ поставио питање о њему…

– Није ми замерио, извређао ме је. Убеђена сам да сам урадила добро за државу и парламент давањем петоминутне паузе за смиривање ситуације када су кренули обрачуни између посланика СДПС-а и СРС-а. А посланици имају право да поставе питања, никада нисам ни реаговала ни прекинула Срђана Нога (Двери), а годинама уназад кроз питања брутално напада и вређа Александра Вучића, његовог брата и породицу. Није реаговала ни посланичка група СДПС-а на увреде Вучићу. Ако сам исто поступала, не разумем како сам досад била добар председник, а сада нисам. Не тврдим да ја то радим добро, а уколико Расим Љајић сматра да то може да ради боље, толерантније, или би боље прекидао једне, а давао реч другим посланицима, моја понуда њему од пре неколико година да буде председник Народне скупштине и даље стоји. Ја, наравно, не претендујем да будем на његовом месту.

* Али поједини медији пишу да желите његов ресор…

– То су будалаштине. Међутим, сада већ постоји тенденција два министра да ударају пацке Народној скупштини, мада је у њеној надлежности критика рада извршне власти, а не обрнуто.

* Муамер Бачевац је искористио институт посланичког питања за увреде на ваш и на рачун парламента и државе, а поставио вам је ултиматум да у року од неколико дана одузмете мандат Шешељу, запретивши да ће они употребити све своје везе и упутити писма на разне адресе како би се извршио притисак на Србију да то уради, да ли вам се извинио због тога, или Љајић?

– Бачевац се није извинио, а Љајић и ја смо разменили СМС поруке извињења. Верујем да је био искрен кад је то говорио, лупајући прстом о клупу кад ми је дао рок од неколико дана, иначе ће они употребити све своје везе споља и унутра. Никада нећу то заборавити. Рекла сам да ултиматум не прихватам и да, ако он мени поставља ултиматум, онда и ја њему постављам ултиматум и да није било такве жестине од стране ове политичке опције када је Сулејман Угљанин говорио морбидне, страшне ствари о држави Србији. Не знам како сам се ја нашла усред битке за Нови Пазар у изборима за националне савете.

* Бачевац је вама два пута поновио ултиматум, али се у појединим медијима говорило о вашем ултиматуму…

– Па зато што су, ваљда, у овом случају употребили своје унутрашње пријатеље за спиновање кампање против мене. Ми смо, иначе, у коалицији. Били смо на истој изборној листи и ја и посланици који су ми поставили ултиматум. Сви смо ушли у парламент на листи „Александар Вучић – Србија побеђује”…

* И функционерка ваше странке и министарка Зорана Михајловић је у интервјуу једном листу говорила о вашем ултиматуму, да ли сте то очекивали од некога из ваше странке?

– Од Зоране Михајловић сам очекивала. Наравно, од своје странке имам велику подршку, нико не дели Зоранино мишљење и иза тога стојим. Молила бих министре да се уздрже од коментара на рад Народне скупштине, да се навикну да посланици надзиру њихов рад и да их критикују. Тако је и у Европи, а сви желе у Европу.

* Ова прича о вашем ултиматуму бацила је у сенку страшну изјаву Сулејмана Угљанина о Србији као фашистичкој творевини, коју је СНС први осудио у парламенту, а због чега су полетеле и варнице унутар коалиције…

– Вешто је оштрица критике – упућена Угљанину, који је на стравичан начин напао државу у којој живи, бави се политиком на основу чега и има посланике у парламенту – окренута према председнику скупштине, па тиме и СНС-у. А све критике које сам добила због жеље да смирим ситуацију тумачим као покушај обрачунавања са Александром Вучићем једне од странака које су у коалицији са Угљанином.

* Из онога што је изјавила Михајловићева, стекао се утисак да ће странка да се позабави вама?

– Одлично! Али, СНС увек на седницама својих органа говори о раду свих нас, сви смо подложни критикама, а понекад добијемо и похвалу за рад. Претпостављам да то раде све странке, а мени неће круна с главе пасти ако ме неко критикује или ми председник и потпредседници странке кажу да сам нешто погрешила, или нисам. То је наша унутрашња ствар.

* Има ли разлога за ванредне парламентарне изборе, с обзиром на несугласице у владајућој коалицији и на то да на опозиционој страни у добром делу имамо странке и клубове којих није било на изборима?

– Нормално је да се странке не слажу у свему, без обзира на то да ли су у коалицији или на другој страни. Свака брани политички простор за себе. С те стране разумем СДПС, али не разумем ћутање кад се нападају СНС и Александар Вучић, чије је име било на листи на којој су ушли у парламент. Што се тиче једног дела опозиције, ту је дошло до преваре бирача. Имамо посланичке групе којих није било на изборима, а тврде да представљају некога. Трагикомично ми је кад упућују стрелице према мени о томе како сам мењала странке, па Санда Рашковић Ивић је била прва на листи ДСС-а, те посланичке групе сада нема, а она волшебно заступа Ђиласа, Јеремића, не знам кога… Па Дијана Вукомановић, која је била перјаница у изборној кампањи СПС-а, која је сад код Јеремића и Ђиласа, зато што није добила министарско место. Мариника Тепић је била одмах после Ненада Чанка на листи ЛСВ-а, па је онда отишла код Саше Јанковића, сад не знам где је, а тек ко сада представља оне који су заокружили Сашу Радуловића и ДЈБ, то је 300.000 гласова и још траже места у одборима и међународним делегацијама…

* Та места добијају изборне листе, а не клубови…

– Тачно, али чујете каква све објашњења можете да чујете. То нема нигде у Европи, па кад пишу писма тамо могли би да напишу и шта раде и како варају бираче.

* Има ли разлога за ванредне изборе?

– Парламент функционише, а то се мери тиме да ли усвајате законе, што показује има ли влада подршку. За сада то функционише, нема никаквих назнака да било ко од посланика владајуће већине не жели више да подржава владу.

* Идете ли ви из парламента, будући да сте одговарајући Бачевцу рекли да ћете „отићи одавде”?

– Не, не! Ја сам само њему дала јасну политичку поруку да се са политичких функција одлази кад-тад и да никоме ништа није заувек дато. У политици сигурно не постоје незаменљиви људи. Онај ко мисли да ће парламент престати да постоји ако ја одем, или да ће се зауставити планета Земља и Србија ако неко од њих оде са министарских места, у великој је заблуди. Колико је њих, или нас, отишло, па су сутра дошли други… Али док сам на овом месту, не дам да неко вређа Србију, Народну скупштину и мене.

* Вучић се у Паризу понео државнички Како гледате на поступак Француске према нашем председнику на обележавању стогодишњице Првог светског рата?

– Председник Србије Александар Вучић је добро поступио што је отишао у Париз. Он је тамо представљао нашу земљу, која је била на правој страни, и све нас чији су преци дали животе за слободу, а таквих је око милион и триста хиљада. Увреда коју смо тамо добили је нешто што се не може разумети. Искрено, дивим му се што је остао и издржао све то, понео се државнички. Ми ћемо Француској одговорити тако што ћемо њиховог председника Емануела Макрона дочекати домаћински и величанствено, тако ћемо показати величину ове државе и какав смо ми народ.

 

 

 

Извор: Танјуг/Политика


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »