Стефановић: Биро за координацију служби безбедности сутра о КИМ

Биро за координацију служби безбедности састаће се сутра у Београду, а тема ће бити актуелна ситуација са посебним освртом на Косово и Метохију, потврдио је вечерас потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић који ће председавати седницом.

„Сутра ће бити одржана седница, а на њој ће бити речи о стању безбедности у целој земљи са посебним освртом на стање на Косову и Метохији. Биће речи о ономе што је урађено у вези са Интерполом и томе шта Србија додатно може да уради и о другим темама које су важне за безбедност наше земље и грађана“, рекао је Стефановић.

Стефановић је истакао да ће се на седници показати да „српски апарат безбедности итекако уме да одговори на све изазове који су пред нама“.

Према његовим речима, неизоставна тема ће бити могућа промоција косовске војске коју је Приштина најавила за 28. новембар, када се обележава Дан албанске заставе.

„Свакако да ће то бити једна од тема, јер је то у великој мери кршење свега што можете да замислите. И резолуције 1244 и интерних докумената приштинских институција, Бриселског споразума, гаранције коју је дао НАТО… Не знам шта би све било прекршено тиме и то без гласова Срба са КиМ што је чак и по законима које је Приштина доносила немогуће“, нагласио је Стефановић.

Све то што се дешава, како је казао, указује на то да не постоји жеља да се направи суштински искорак и нормалнији живот на КиМ и то не са стране Срба и Београда, већ са стране Приштине.

„Оваква врста бахатог понашања и прикривених претњи да ће та војска бити распоређена и на северу, само може да изазове нестабилности у региону. То само може да утиче на стварање додатних тензија, страх код српског становништва“, упозорио је министар.

Стефановић је истакао да је без обзира што Србија мора да буде неупоредиво одговорнија од свих осталих и да покаже да је на државотворан начин спремна да одговори изазовима, једно сигурно – да неће бити дозвољен било какав погром српског становништва.

„Срби неће доживљавати протеривања, паљења кућа, убијање српске деце, то се свакако неће догодити“, казао је министар.

Стефановић је нагласио да се нада да „ипак постоје они људи који су одговорни, а који схватају да би таква врста провокације и кршења свега договореног била на штету свих и да ће уз помоћ одговорних људи моћи да се спречи нека већа тензија и веће зло“.

 

 

 

Извор: Танјуг/Пинк


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »