Новинар Дојче веле упорно покушавао да оцрни Србију, Брнабић му оштро одговорила: За Србију се геноцид у Сререници није догодио!

Премијерка Србије Ана Брнабић дала је у Берлину интервју за емисију «Зона конфликта» на радију Дојче веле, а упркос провокативним питањима новинара, премијерка је истрајала у намери да представи све успехе које је Србија постигла на пољу е-Управе, владавине права, стабилизације економије иако је пре неколико година била на ивици банкрота.

Новинар Тим Себастијан је прилично агресивно констатовао да Србија неће скоро у ЕУ, да од тога нема ништа док се не потпише узајамно признање и да му се чини да је ЕУ доста Србије.

Новинар је упитао премијерку да ли је свесна да су Европској унији дојадиле земље Западног Балкана, премијерка је оштро одговорила:

«Мислим да није дипломатски да Ви причате у име Европске уније, то просто није у реду».

Новинар Дојче велеа је наставио да инсистира да је премијерка у једном тренутку морала да га пита:

«Јел могу ја да кажем или ћете ви имати интервју сами са собом»?

Водитељу то није било довољно. Инсистирао је да премијерка каже да је услов за улазак у ЕУ признање тзв независног Косова.

«Ви сте рекли да желите сарадњу Срба и Аланаца, некакав компромис, културолошко прожимање, то су Ваше речи».

«Да, то јесам рекла».

«Па знате ли Ви да ће то трајати 20 година, очему Ви причате?!»

«Господине, нека ће трајати 20 година, решење мора бити компромис. И ако траје толико, у реду ако ЕУ хоће да чека 20 године супер, ако неће и то је у реду, ми реформе спроводимо због наших грађана».

Водитељ: «А да не радите то само због новца из ЕУ фондова»

Премијерка: «Не, ми користимо новац из приступних фондова а делимо са ЕУ исте вредности и реформе спроводимо због грађана.

Премијерка у разговору с, који је све време постављао провокативна питања, није дозволила да износи непроверене информациоје о Србији.

Водитељ је тако инсистирао да премијерка Брнабић призна да се у Сребреници десио геноцид.

«Али погледајте, па међународне институције су рекле да се геноцид десио»

«Господине, у реду. Нека су рекле. За Србију се геноцид у Сререници није догодио. Одговорно лице за тај ужасан ратни злочин је изручено Хагу и Србија је урадила све што је било до ње».

Водитељ онда можда и прелази границу и закључује да премијерка никада неће признати геноцид у Сребреници.

«То је за Вас црвена линија коју нећете прећи, зар не? Ви хоћете да прекрајате историју….

На то је премијерка рекла да нико не прекраја историју, «ми само кажемо оно што су чињенице за нас и дала сам Вам одговор и поновићу — у Сребреници се није десио геноцид. Такође, Ви посматрате Србију као да је она неки изоловани систем. Погледајте како земље у региону третирају ратне злочинце…»

Додала је и да није коректно да новинар омаловажаи успехе које је Србија постигла и да доноси произвољне оцене, те поручила:

«Поносна сам на то како се Србија суочава са својом прошлошћу».

Извор Бета

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »