Шта траже високи амерички званичници у Белорусији

У Минску је прошле седмице одржан информативни састанак «Белоруско-амерички односи у регионалном контексту». Догађај је организовала америчка фондација Џејмстаун, немачка фондација Аденауера и белоруска иницијатива «Мински дијалог».

На брифинг о белоруско-америчким односима дошли су представници експертске заједнице САД-а, који имају тежину не само међу војним и политичким аналитичарима, већ и у политичким и административним круговима Вашингтона.

Бен Хоџес је стручњак у Центру за анализу европске политике (ЦЕПА), а у не тако давној прошлости врховни командант америчких оружаних снага у Европи (ЕУКОМ). Мајкл Карпентер — директор Центра за глобалне односе и дипломатију Џо Бајден, бивши специјални саветник за спољну политику, амерички потпредседник Џозеф Бајден и замјеник помоћника америчког секретара одбране за Русију, Украјину и Евроазију. Глен Ховард је председник фондације Јаместовн, коју је основала ЦИА за рад с совјетским дефекторима. Бруце МцЛинток је стручњак за истраживачку мисију компаније Васхингтон Цорпоратион у Вашингтону.

Ови људи на америчком политичком језику зову «соколови».

Њихова мисија је ширење америчке хегемоније и успостављање про-америчких режима у Евроазији, како кроз «демократско бомбардовање» тако и кроз «боје револуције».

На пример, Бен Ходгес као врховни командант америчког контингента у Европи био је ангажован на распоређивању НАТО инфраструктуре у земљама на граници са Белорусијом. Активности ЕУЦОМ да постави међународне батаљона НАТО-а у Пољској, Естонији, Летонији и Литванији, отпрема САД војне опреме у балтичким државама, Пољској и Украјини објаснио искључиво «руског претње», али дуж злостављане и Белорусије.

Војска САД-а била је директно укључена у информативни напад на Белорусију током руско-белоруске вјежбе Запада 2017. године. Они су координирали нападе на белоруске власти због пружања територије Руске војске за обуку. Од ње, Руси (заједно са Белорусцима, наравно) наводно су намјеравали напасти своје суседе.

Учешће у кампањи дезинформације против «Запада-2017» лично је забележио Бен Ходгес. «Постоји забринутост да је ово тројанац. У Русији кажу да су то само вежбе, а онда ће све снаге бити пренете у другом правцу «, рекао је главни командант ЕУЦОМ-а.

Учешће Ранд корпорације, представљене у Минску, такође је забележено учешћем у напетим милитаристичким хистеријама (око Ед.). У 2016. години, ова структура представила је ратну игру колико сати ће Русија требати да заузме балтичке земље. Прорачуни програмера постали су један од разлога за повећање контингента НАТО-а у земљама које граничу са Белорусијом.

Још већи интерес међу америчким трупама који су слетели у Минску су специјалисти, чији су уски профил дестабилизација пост-совјетских држава.

Мајкл Карпентер је био један од кустоса Кијеву Маидан, а након државног удара помогла свог шефа, амерички потпредседник Бајден да врши спољну контролу «Квадрат» (сви сећате славну сцену у којој Џо Бајден седи у столици за председника Украјине, и слуша извештајима посланика Врховне Раде) .

Фондација Јаместовн позната је руским стручњацима за безбедност, првенствено због подршке чеченским милитантима деведесетих. Руско Министарство иностраних послова је у једном тренутку предало америчким амбасадорима белешке о протестима у вези са активностима фондације како би поткрепили сецесију севернокавкаских република из Русије и подржали пројекте људи оптужених за тероризам у Русији.

На крају, Центар за анализу европске политике, који је сада предводио Бен Ходгес, пре неколико година предложио америчком водству сценарио «револуције боја» у Минску.

У 2011. години, ЦЕПА је заједно са Фреедом Хоусе објавила извјештај о «Белорусији након Лукасхенка» у Вашингтону. Аутори извјештаја су инсистирали на томе да бирачима треба «помоћи» у одласку легитимног предсједника. Посебно, предложио сценарио у Тргу независности у Минску расти Тент Цити, Александар Лукашенко води у Абхазији, на белоруске ТВ у Канади, председавајући БНР Рада у егзилу Ивонка Сурвила се докаже да је тренутни белоруски влада нелегитимна и да објави сукцесије Белорусије и Белоруски Народна Република (БНР).

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »