Си-Ен-Ен тужи Трампову администрацију: Захтева повратак свог новинара у Белу кућу (ВИДЕО)

Америчка телевизијска мрежа Си-Ен-Ен (CNN) тужила је у уторак администрацију председника САД Доналда Трампа, захтевајући да њеном новинару Џиму Акости буде поново омогућено да извештава из Беле куће.

Администрација америчког председника поништила је прошле недеље пропусницу новинару Си-Ен-Ен-а после конференције за медије на којој је Акоста одбио да преда микрофон кад је Трамп рекао да не жели да чује више ништа од њега.

Тужба је у уторак предата суду у Вашингтону.

Си-Ен-ЕН тврди да одузимање пропуснице Акости крши уставно право на слободу изражавања и захтева моментално укидање одлуке Беле куће.

Подсетимо, конференцију за новинаре председника САД Доналда Трампа, дан после избора за Конгрес, на коме су демократе преузеле доњи дом, а републиканци појачали присуство у Сенату, засенио је обрачун шефа Беле куће са, доскора се чинило «недодирљивом», америчком ТВ станицом Си-Ен-Ен.

Ова ТВ мрежа, међутим, извукла је дебљи крај, пошто је понашање њеног извештача према председнику, и запосленој у његовој администрацији коштало ову телевизијску мрежу даљег присуства у Белој кући.

То се догодило неколико сати пошто је извештач Си-Ен-Ена из Беле куће Џим Акоста, не обазирући се на упозорења Трампа, све упорније испитивао председника — најпре зашто је употребио реч «инвазија» за караван јужноамеричких миграната, па о његовим антиимигрантским терминима.

Када је, потом, покушао да Трампу постави питање и о наводном руском мешању у председничке изборе 2016. године, Трамп је пресекао:

— Е, сада је доста! Спустите микрофон! — узвикнуо је Трамп.

Девојка из Беле куће је на то потрчала да узме микрофон од новинара, али Акоста га није пуштао. Отимајући се са женом, само је говорио «извините, госпођо». Трамп је посматрао сцену, одвојио се од говорнице, а онда се вратио и осуо паљбу:

— Си-Ен-Ен треба да се стиди што радите за њих. Ви сте непристојна, ужасна особа… Начин како се односите према Сари Хекерби је језив — констатовао је Трамп.

Други новинар устао је у одбрану Акосте, рекавши да је извештач Си-Ен-Ена «уважени новинар». На то је Трамп и њему одбрусио:

— Па, ни ви ми нисте баш омиљени! — рекао је Трамп, изазвавши смех у сали. 

 

Бела кућа је убрзо реаговала саопштењем да «никада неће толерисати да репортер положи руку на жену која у администрацији само ради свој посао».

Истовремено, Бела кућа је реаговање Си-Ен-Ена, у коме се изражава понос понашањем њиховог репортера, назвала «неукусним примером непоштовања свега, укључујући и младу жену запослену у администрацији», пише Тануг.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »