Позив после убиства Хашогија: «Реци шефу да је мисија извршена»

Недуго након убиства новинара Џамала Кашогија у конзулату Саудијске Арабије у Истанбулу, члан саудијског одреда убица назвао је надређеног и рекао му «реци свом шефу» да су оперативци извршили своју мисију, пише «Њујорк тајмс».

Ројтерс

Иако име принца није поменуто, амерички обавештајци верују да је «шеф» у ствари саудијски престолонаследник Мохамед бин Салман.

Махер Абдулазиз Мутреб, један од 15 Саудијаца послатих у Истанбул да нападне Кашогија у конзулату, обавио је телефонски разговор на арапском језику.

Мутреб је официр за безбедност и често путује с Бин Салманом.

Турски обавештајци сматрају да је телефонски позив упућен једном од Бин Салманових блиских помоћника.

«Овакав телефонски позив је нешто најближе непобитном доказу до којег можете да дођете», рекао је бивши припадник ЦИА Брус Ридел, који је сада члан Института Брукингс.

Саудијски званичници негирали су да је престолонаследник имао било каква сазнања о убиству Кашогија.

Поводом Мутребових речи «кажи свом шефу», у саудијском саопштењу је наведено да је Турска дозволила њиховим обавештајним службама да преслушају снимак и «у том тренутку није било никаквих референци на поменуту фразу у снимку», навео је «Њујорк тајмс».

Кашоги је убијен 2. октобра у конзулату Саудијске Арабије у Истанбулу, након што је дошао у њега ради добијања дозволе за брак, преноси Танјуг.

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »