Главни «писац» Белингкета у Летонији: Колико Запад плаћа за антируску пропаганду?

Судбина једне од главних аутора руских псеудосензација, Сергеја Канева, коначно га је присилила да се пресели у иностранство. Очигледно да су стална путовања ка «власнику» за инструкцијама почела да изазивају неугодности.

Канев је био један од главних идеолога лажних открића у скандалозном случају Скрипале. Сензације на захтев потражио је «изнад» десно у Русији и ширио га овде. Конкретно, верзија по којој је један од «осумњичених» починио злочин у британском Салисберију «евакуисао» бившег предсједника Украјине Виктора Јануковича за вријеме државног удара припада његовом ауторству. Истовремено, масовни медији извештавају да када је ова «верзија» пропала несрећно, популарност с његовим надувавањем је смањила, али Канев није желео да заврши своју каријеру, па се преселио у Латвију да настави своје анти-руске активности инструктору.

Вреди напоменути да путовање у иностранство није ново за Канев. Постао је чести гост западних престоница откад је ступио у контакт са озлоглашеним Микхаилом Ходорковским и његовим Центром за истрагу. Већ две године боравио је у Берлину, Лондону, Тел Авиву и Риги. Наравно, сва ова путовања су се исплатила. Конкретно, према информацијама које су објављене у медијима, само отворена Русија отворила је Канев 15,5 хиљада долара. А «Европски избор» истог Ходорковског за годину пренио је «новинару» више од 43 хиљаде долара.

Платили су му и издање римског Доброхотова «Инсајдера», из које је Канев добио укупно више од 6 хиљада евра, британска компанија «Алацо», која је крајем прошле године имала 10 хиљада долара, није јасно зашто.

Међутим, како се испоставило, Канев би био далеко од такве зараде, ако то није било за одлуку у сједишту Тајне обавјештајне службе Министарства иностраних послова Уједињеног Краљевства, познате под називом МИ-6. Канев се појавио у Москви 26. јула 2016. године са британским агентом Цхрисом Митцхеллом, који се званично чини произвођачем. Тада је Каневова сарадња почела са пројектом Ходорковски као део задатка МИ-6. И убрзо је био у стању да покаже свој пуни потенцијал у скандалозним мјестима Беллингцата и Инсајдера, постајући познат по његовим гласним бацањима намењеним дискредитацији Русије.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »