Дачић за Спутњик: Формирање војске Косова је противно Резолуцији 1244

Шеф дипломатије Србије Ивица Дачић ће у Њујорку протестовати због одлуке Приштине да формира војску Косова.

То је Дачић потврдио за Спутњик непосредно пред одлазак на седницу Савета безбедности Уједињених нација на којој ће бити разматран извештај генералног секретара УН Антонија Гутереша о раду Унмика на КиМ.

„Јасно и аргументовано ћу предочити највећим светским силама да је формирање такозване војске Косова, односно, паравојске, противно Резолуцији 1244, коју је и усвојио Савет безбедности“, рекао нам је министар иностраних послова Србије.

Дачић ће представити чланицама СБ УН и све једностране одлуке Приштине које су потпуно закочиле дијалог у Бриселу.

„Приштина је прекршила и споразум ЦЕФТА, подижући порезе на робу из Србије, лобирају за чланство у Интерполу, иако није држава-чланица Уједињених нација. Сви аргументи су на страни Београда који је испунио све своје преузете обавезе. У потпуности поштујемо Резолуцију 1244, али и дијалог који водимо у Бриселу.“

Дачић нас подсећа да је ово седница СБ УН на којој ће се расправљати о ситуацији на Косову, на иницијативу Кине која је 1. новембра преузела председавање.

Претходна седница о Косову одржана је 18. маја ове године, а шестомесечна пауза је настала због противљења Велике Британије, САД и Француске да се та тема ставља на дневни ред свака три месеца, што је била пракса у последњих 19 година.

Извор и фото: Спутник

The post Дачић за Спутњик: Формирање војске Косова је противно Резолуцији 1244 appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »