Амерички министар енергетике: Русију треба спречити да користи «енергију као оружје присиле»

Министар енергетике САД Рик Пери изјавио је јуче у Будимпешти да Европа треба да диверсификује своје изворе енергије како би се решила зависности од Русије.

Пери је рекао да Русију треба спречити да користи «енергију као оружје присиле», као када понекад привремено обустави испоруку гаса током зиме, што углавном погађа источноевропске земље.

САД имају «савршено право» да одрже санкције Русији, повезане с њеним припајањем украјинског полуострва Крим, навео је Пери.

«То је заиста веома једноставно из моје перспективе. Буди добар комшија и поштуј владавину права, а Русија то не чини», казао је амерички министар.

Иако је изузетно зависна од руског гаса, Мађарска се придружила санкцијама Европске уније Москви, док истовремено заговара њихово укидање.

САД подстичу источноевропске земље да користе америчке испоруке течног природног гаса, али се дуго одлаже изградња гасовода који би из Хрватске ишао ка Мађарској.

Мађарска се такође нада да би ускоро могла да добија гас из Румуније захваљујући недавним открићима резерви у Црном мору, преноси Бета

.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »