Трампове поруке по повратку из Париза

Председник САД Доналд Трамп објавио је на Твитеру да се «тек вратио из Париза» с обележавања 100. годишњице окончања Првог светског рата где је светским лидерима поручио да Вашингтон плаћа «хиљаде милијарди долара» за војну заштиту других земаља и да «таква ситуација не може да се настави».

«Тек што сам се вратио из Француске где је много тога постигнуто на мојим састанцима са светским лидерима», твитовао је Доналд Трамп.
Оценио је да «никада није лако када изнесете чињеницу да према САД треба да се понашају правично, што није рађено, како на војном тако и на трговинском плану».

«Ми плаћамо ВЕЛИКЕ делове (буџета намењених) за заштиту других земаља, стотине милијарди долара, да бисмо имали ту привилегију да губимо стотине милијарди долара у трговини са тим истим земљама. Рекао сам им да таква ситуација не може да се настави – то је, као што је и увек било, смешно неправично према САД. Огромне количине новца потрошене на заштиту других земаља, а ми заузврат немамо ништа осим трговинских дефицита и губитака», навео је амерички председник на овој друштвеној мрежи.

Додао је да је «време да ове богате земље или плаћају САД за сјајну војну заштиту, или да се штите саме».

«И трговина мора да буде СЛОБОДНА и ПРАВИЧНА!», закључио је Трамп.

Твитови о пожарима

Доналд Трамп је током викенда твитовао и о пожарима. Изнео је своју теорију о правим кривцима за најразорнији пожар у историји те земље.

Како пише Си-Ен-Ен, Трамп је у суботу навукао бес лидера ватрогасних организација твитом у којем је написао:

«Нема разлога за ове масивне, смртоносне и скупе шумске пожаре у Калифорнији осим јако лошег управљања шумама. Милијарде долара дају се сваке године, с толико изгубљених живота, а све због катастрофално лошег управљања шумама. Исправите то сада или нема више савезних исплата!»

У недељу је у новом твиту поновио своју «дијагнозу», односно предлог за решавање проблема: «Исправним управљањем шумама можемо зауставити пустошење које се непрестано догађа у Калифорнији. Опаметите се!»

У Калифорнији су иначе на власти демократе, на које се Трамп редовно обрушава тврдећи да ће практично упропастити САД ако дођу на власт у Вашингтону, пренео је Индекс.

Ватрогасни заповедници убрзо су «прозвали» Трампа због, како тврде, вређања ватрогасаца и увлачења политике у ову природну катастрофу.

Око Трумпове поруке којом је још једном изазвао тензије у тренутку националне трагедије огласио се и демократски сенатор из Калифорније Хенри Стерн.

«Пожари не поштују политику, стога бих молио председника да прогласи тешку катастрофу и не прави од овога политички инцидент. Имамо многе странке, многе погледе на ствари, а овде се заиста не ради о политици. Овде се ради о људима», рекао је.

Трампу су одговориле и неке познате личности – поп певачица Кети Пери, глумац Леонардо Дикаприо.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »